• 1

Tabaković otkrila da dok druge zemlje očekuju pad, najbolji ishod se predviđa u Srbiji

, Telegraf Biznis

Tabaković ističe i da je tokom sastanka zaključeno da su evropske zemlje koje su u prethodnom periodu kreirale fiskalni prostor bile u mogućnosti da donesu i sprovedu velike fiskalne pakete, a među njima je i naša zemlja

  • 1
Jorgovanka Tabaković

Tabaković je učestvovala na virtuelnoj konferenciji generalnog direktora MMF-a, Foto: NBS

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, danas je, s guvernerima i ministrima finansija srednje, istočne i jugoistočne Evrope, učestvovala na virtuelnoj konferenciji koju je organizovala Kristalina Georgijeva, generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda.

Na tom skupu na visokom nivou diskutovano je o ekonomskim izgledima i izazovima za Evropu u uslovima pandemije korona virusa. Na sastanku se diskutovalo i o strategijama za privredni oporavak u narednom periodu i za brži rast u srednjem roku.

Uvodnu reč imala je gospođa Georgijeva, nakon čega je gospodin Alfred Kamer, novi direktor Sektora za Evropu Međunarodnog monetarnog fonda, prezentovao ekonomske izglede za Evropu, stoji u saopštenju Narodne banke Srbije.

- Nove prognoze Međunarodnog monetarnog fonda za Evropu nešto su manje pesimistične nego pre tri meseca. Dok se za veliki broj zemalja projektuje veliki pad ekonomske aktivnosti u ovoj godini, koji u pojedinim slučajevima ide i na dvocifrene nivoe, najbolji ishod se predviđa u Srbiji i Litvaniji - rekla je Tabaković.

- Ako uzmemo u obzir i poslednje saopštenje Međunarodnog monetarnog fonda nakon završene pete revizije aktuelnog Instrumenta za koordinaciju politike, za Srbiju se projektuje ubedljivo najbolji rezultat u Evropi u ovoj godini - dodala je ona.

Guverner ističe i da je tokom sastanka zaključeno da su evropske zemlje koje su u prethodnom periodu kreirale fiskalni prostor bile u mogućnosti da donesu i sprovedu velike fiskalne pakete, a među njima je i Srbija. Centralne banke širom Evrope znatno su ublažavale monetarne politike različitim kanalima. U nekim ekonomijama drastično su smanjene i kamatne stope, a među njima je i Srbija, koja je sa Evropskom centralnom bankom zaključila i preventivnu repo liniju, kao još jedan kanal za vanredne situacije.

Centralne banke i vlade širom Evrope odobrile su mere pomoći dužnicima kako bi ublažile ekonomske poremećaje, sprečile volatilnosti na finansijskim tržištima i očuvale finansijsku stabilnost, stoji u objavi NBS za medije.

- Srbija se ističe i po merama kojima je centralna banka podržala likvidnost svih učesnika, podstakla kreditnu aktivnost i sprečila poremećaje na finansijskim tržištima. Srbija je pomenuta i u grupi zemalja koje su donosile čitav set mera kojima se olakšava finansijska pozicija građana i privrede, uključujući i privremeni moratorijum na plaćanje kreditnih obaveza prema bankama - rekla je Tabaković.

- U Srbiji smo reagovali pravim i pravovremenim merama, a po obimu reakcije među zemljama smo koje su obezbedile najveću podršku svojim građanima i privredi. Očuvali smo stabilnost i činićemo sve da Srbija brzo nadoknadi ovu kriznu godinu - dodala je guvernerka NBS.

Video: Mali: Od 1. januara minimalac veći za 2.000, isnosiće 32.126

(Telgeraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke