• 3

Drugi se bore za opstanak, a Tesla dobija peti kvartal zaredom. Akcije skaču, vrte se milioni dolara

Prihod od jula do septembra bio je 8,77 milijardi dolara, što je rekord koji je "oborio" prognoze analitičara . Oni su očekivali profit od 6,3 milijarde dolara

  • 3
Tesla, logo, kompanija, fabrika, kola, automobil

Tesla / Foto: Tanjug/AP

Tesla je tokom letnjeg pada prodaje u celoj automobilskoj industriji zabeležio dobit peto tromesečje zaredom, što ga čini verovatno jedinim profiterom u ovoj oblasti, u doba krize.

Proizvođač električnih automobila iz SAD izveštava da je zaradio 331 milion dolara, ili 27 centi po akciji, te da se i dalje nada da će ispuniti svoj cilj isporuke, a to je više od 500.000 prodatih vozila u 2020. godini.

Akcije kompanije porasle su za 4,5 odsto na aftermarket trgovanju u sredu, nakon što su zatvorene u vrednosti od 422,64 dolara. Zalihe su ove godine porasle za oko 400 odsto. Izuzimajući posebne stavke poput kompenzacije zasnovane na zalihama, Tesla je zaradio 76 centi po akciji, pobedivši procene Volstrita od 57 centi.

Prihod od jula do septembra bio je 8,77 milijardi dolara, što je rekord koji je "oborio" prognoze analitičara koji su dali ocenu - 6,3 milijarde dolara. Ali kao i u prethodnim kvartalima, kompanija se u velikoj meri oslanjala na 397 miliona dolara koje je zaradila od prodaje kredita za električna vozila drugim proizvođačima automobila kako bi mogli da ispune Vladine propise o ekonomičnosti goriva i zagađenju.

Zaradu je uslovio porast globalnih isporuka za 44% za ovaj kvartal, koji je usledio kada je ukupna prodaja automobila u SAD pala 9,7% u odnosu na 2019, zbog straha potrošača od onoga što sutrašnjica nosi.

Profit u trećem kvartalu više je nego dvostruko veći u odnosu na isti period pre godinu dana, kada je Tesla zaradio 143 miliona dolara. Niz profitabilnih kvartala preokrenuo je godine gubitaka. Tokom prvih devet meseci ove godine, Tesla je zaradio 451 milion USD i čini se da ide ka svom prvom godišnjem profitu.

Iz Tesle navode da bi trebalo da imaju dovoljno novca za finansiranje svojih budućih proizvoda, koji uključuju Cybertruck pikap i Semi. Tesla dodaje proizvodni kapacitet i u svojoj fabrici u Šangaju, a osim toga, gradi nove fabrike u Nemačkoj i blizu Austina u Teksasu. Isporuke iz novih fabrika planirane su za sledeću godinu.

Video: Vredeli su milione, a sada ih s otpada možete pokupiti po nikad boljim cenama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    23. oktobar 2020 | 08:44

    Šteta šta kod nas neće niko da se upušta u stvaranje el.auta,to je sadašnjost i potreba za vozilom koje ne zagađuje,jeftinija vožnja,nema velikih održavanja kao kod dizel i benz.mašina... Domaći mali E-auto bi bio pristupačniji našem građaninu, zbog jeftinije proizvodnje... Država bi pomogla kao i strane investitore,plus krediti...samo treba neko da krene,skupi tim stručnjaka...danas ima sve gotovo za auto,ništa tu se ne može sakriti,svi gledaju jednih od drugih...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>