• 1

Mislite da je efikasan rad moguć samo ako "nadzirete" zaposlene? Gigant vas oštro demantuje

Istraživanje Majkrosofta pokazuje da devet od 10 lidera svoj glas daje kombinovanom modelu rada

  • 1
Microsoft kompanija logo brend

Foto: Shutterstock

Radni dan je pre pandemije za većinu ljudi izgledao ovako: ustajanje, spremanje i odlazak na posao, rad od 9 do 17 sati, povratak kući, večera i spavanje, osim ako se ne nađe malo "lufta" za zabavu i druženje.

Međutim, sve su u trenu promenilo kada su milioni zaposlenih počeli da rade na daljinu, dakle, to više nije bila "privilegija" pojedinaca. Mnogima se ovakav način rada osladio, jer su bili fleksibilniji, nisu morali da ustaju mnogo ranije i putuju do posla. Uglavnom su radili u trenerci, u svom domu.

Ono što je još zanimljivije, jeste da se promenila i perspektiva rukovodilaca, kada je reč o radu na daljinu. U velikim kompanijama, najpre iz oblasti tehnologije, slabi model "nadziranja" radnika, tj. klasične poslovne kulture: kolektiv okupljen na jednom mestu.

Novo istraživanje koje je poručio Majkrosoft pokazuje da devet od 10 menadžera glasa za kombinovani model rada u budućnosti, a treba pomenuti da je studija obuhvatila nekoliko hiljada lidera i radnika iz velikih evropskih firmi.

Najvažnije otkriće je da ni lideri ni zaposleni ne žele da se vrate na stare metode rada, sve dok je aktuelna kovid-19 zdravstvena kriza, a možda ni kasnije. I jedini i druge vide prednost u kombinovanom modelu rada. Čak 95 odsto menadžera kaže da firme moraju da se transformišu, prilagode, i da budu inovativne.

Važno je reći da je u 2019. samo 14 odsto kompanija imalo fleksibilne uslove rada, a sada se taj broj "popeo" na 76 odsto. Isto tako, 88% lidera očekuje da će kombinovani sistem rada (kancelarija i kuća) postati nova normalnost, te da se neće završiti s kovid-19 krizom.

Majkrosoft svakako nije jedina kompanija koja je došla do ovih zaključaka, ali s obzirom na njenu veličinu u svakom smislu - ne možemo zanemariti ovakve stavove o budućnosti poslovanja. Da ne bude zabune, ovakav sistem rada nema šansu da opstane samo zarad "blagostanja" zaposlenih, već zaista daje rezultate.

Više od 80 odsto menadžera ne primećuje pad produktivnosti u radu, a čak 56 odsto njih navodi da kompanije značajno štede kada se primenjuje kombinovani model rada.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majkl Džondar

    24. oktobar 2020 | 11:17

    Isto će se desiti i onima koji nemaju šta da rade od kuće. Samo neće da se vraćaju na posao. Zameniće ih mašine.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>