• 1
 ≫ 

Ove dve nacije su najbolje "iskoristile" korona krizu, bogatstvo raste iz dana u dan

 ≫ 

Latinska Amerika je najviše pretrpela, sa padom od 13 odsto, ali su i SAD loše prošle, jer je ekonomija mesecima obustavljena zbog neprekidnog širenja zaraze unutar zemlje

  • 1
Dobitnik na lotou,  bingo, pare, novac, evri, sreca, radost, zarada, dobitak

Foto: Shutterstock

Novi izveštaj investicione banke "Credit Suisse" otkriva da je pandemija korona virusa dovela do pada individualnog bogatstva širom sveta, ali ne u meri u kojoj se očekivalo.

Bogatstva domaćinstava u Kini i Indiji ponajviše prkose tom "trendu". Prema studiji, 2019. je bila dobra godina u pogledu stvaranja bogatstva. Ukupno globalno bogatstvo poraslo je za 36,3 biliona dolara, dok se bogatstvo po jednoj odrasloj osobi povećalo za 8,5 procenata u poređenju sa 2018.

To je ujedno pomoglo da se ublaže posledice kovid-19 udarca. Uprkos previranjima na berzi, zabeleženim na proleće 2020, bogatstvo domaćinstava sada je malo iznad nivoa zabeleženog na početku godine, navodi se u izveštaju. Akcije vlada i centralnih banaka pomogle su u ublažavanju posledica pandemije, jer se globalno bogatstvo oporavilo od početnog pada u prvom kvartalu godine, te sada iznosi skoro 400 biliona dolara.

- S obzirom na štetu koju je kovid-19 naneo globalnoj ekonomiji, čini se neverovatnim što je pojedinačno bogatstvo prošlo relativno neoštećeno - kaže ekonomista Entoni Šoroks, jedan od autora izveštaja "Credit Suisse" banke.

Izveštaj je pokazao da su samo Kina i Indija zabeležile rast u bogatstvu domaćinstava u prvoj polovini 2020. godine, a taj rast iznosi 4,4%, odnosno 1,6%, respektivno. Latinska Amerika je najviše pretrpela, sa padom od 13 odsto, jer su devalvacije valuta pogoršavale gubitke u bruto domaćem proizvodu.

Očekuje se da će se stvaranje globalnog bogatstva oporaviti sledeće godine, kako se ekonomija bude oporavljala. Od vodećih svetskih sila najviše je podbacila Severna Amerika, gde je došlo do oštrijeg pada pojedinačnih bogatstava. Tamošnja ekonomija je već dugo oslabljena zbog neprestanog širenja zaraze.

"Credit Suisse" dalje navodi da je globalno bogatstvo po odrasloj osobi na početku godine skliznulo na, prosečno, 76.984 dolara, sa 77.309 dolara. Milenijalci, koji su takođe pretrpeli posledice finansijske krize, i sledeća generacija, nakon pandemije će morati da se izbore sa smanjenom ekonomskom aktivnošću i ograničenim putovanjima.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>