• 3
 ≫ 

"Rad od kuće je tamni tunel": Ovo su prednosti i mane, iz ugla vodećeg britanskog ekonomiste

 ≫ 

Gubici zbog rada na daljinu će se vremenom gomilati, kaže Endi Haldejn, i dodaje da će u jednom momentu zamagliti sve one dobre strane naše "nove poslovne normalnosti"

  • 3
majkrosoft, laptop

Foto: Unsplash

- Rad od kuće preti da uguši kreativnost i izoluje ljude od novih iskustava - rekao je glavni ekonomista Banke Engleske, Endi Haldejn, i dodao da je pandemija kovid-19 definitivno preoblikovala naš radni vek, naš ekonomski doprinos i naše blagostanje, ali ostaje nejasno da li je to promena nabolje.

Ono što vidi kao manu rada na daljinu jeste smanjenje sposobnosti kreativnog razmišljanja, jer smatra da su neformalna ćaskanja na poslu često bila korisnija od formalnih sastanaka.

- Da me pitate da li sam srećniji što radim od kuće, iskreno, ne bih znao šta da vam kažem. Jedino što mi ne nedostaje jeste put do posla i sa posla - kaže Haldejn, i navodi da, s druge strane, ono što mu nedostaje u radu na daljinu jeste interakcija, razmena novih ideja, kultura radnih odnosa.

Gubici zbog rada na daljinu će se vremenom gomilati, kaže ovaj iskusni ekonomista, i dodaje da će u jednom momentu zamagliti sve one dobre strane naše "nove poslovne normalnosti". Prema njegovim rečima, kontakt licem u lice je ključan za održavanje dobrih odnosa na poslu.

Tamni tunel

 

Tako Haldejn definiše trenutne uslove rada za milione kancelarijskih radnika, zbog pandemije. Kaže da je kreativnost važna jer podstiče inovacije, koje zauzvrat podstiču ekonomski rast.

Ono što takođe navodi kao prednost, ali i manu, jeste odsustvo buke i distrakcija: dok je naš um, s jedne strane, fokusiran samo na jednu stvar u radu od kuće, s druge strane - to ga može "zatvoriti" i odvratiti od višestrukog razmišljanja.

- Pretpostavljam da su neki ljudi koristili karantin da bi napisali kreativni roman koji su oduvek želeli, ali sumnjam da će veći deo tih romani postati savremeni klasici - kaže ekonomista Banke Engleske.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    30. oktobar 2020 | 08:41

    PROPAST ZA MLADE !!!! LOSE ZA FIZICKO I MENTALNO ZDRAVLJE!!!

  • Stojko

    30. oktobar 2020 | 09:33

    Moj komsija vec dugo radi od kuce. Nikad nisam video da mu je neko dosao u goste, a svaki dan oko 3 pola 4 posle ponoci krene da peva i da se sa nekim svadja.

  • Jasna`

    30. oktobar 2020 | 10:58

    Od marta radim od kuce i ne vidim nikakav problem u tome. Nasa firma funkcionise na taj nacin da ako hocu mogu da dodjem u firmu ali posto imam muza koji je rizicna grupa nemam nameru da se guram po autobusima. A ko meni brani da se posle zavrsetka posla ili vikendom vidim sa kolegama, izadjem u grad ili slicno. Kod nas se postuje radno vreme kao da sam u kancelariji.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>