• 13

Ko se zarazi 10 odsto od plate! Šef ove kompanije na Balkanu rešio da se obračuna sa neodgovornima

Zemlje regiona beleže veliki rast broja zaraženih koronavirusom, a vlasti se nalaze pred odlukom da li zatvarati ekonomiju

  • 13
korona, Firma, radnici, zaposleni, posao,kancelarija, open office

Foto: Pixabay

Kako se pokazalo, apeli građanima da se ponašaju odgovorno nisu pomogli u suzbijanju širenja epidemije u Hrvatskoj, jer se donete mere često ne poštuju a mere prinude nisu ni popularne ni lako sprovodive.

Međutim, postoje i oni sa drugačijim pristupom tom problemu.

Đuro Horvat vlasnik hrvatske kompanije Tehnix svim zaposlenima je uputila dopis da će ih kažnjavati ukoliko završe u samoizolaciji, piše Jutarnji list.

- Poštovani radnici! S obzirom da je svaki dan situacija s kovidom 19 sve gora, obaveštavam vas da će kompanija Tehnix uvesti sopstvene kapacitete za boravak u samoizolaciji, tako da će svi koji se svojom nepažnjom dovedu u takvo stanje biti izolovani u hotelu Kralj. Osoba koja će biti u samoizolaciji biće destimulisana u iznosu od 10 posto na platu. Moramo da budemo svesni da svojim ponašanjem van firme ne ugrožavate samo sebe i svoje ukućane, već i radne kolege te se time dovodi u opasnost stabilnost kompanije Tehnix i zadržavanje radnih mesta. Vaš direktor: Đuro Horvat - piše u dopisu uspešnog preduzetnika.

Horvat je svoje stavove pokušao da pojasni u televizijskoj emisiji HRT-a.

- Doneli smo meru da destimulišemo ljude koji su u takvom odnosu prema sopstvenom zdravlju i prema kompaniji jer 20 ljudi nedostaje. Istovremeno taj novac usmeravamo na one zaposlene i menadžere koji su zdravi i koji se odgovorno ponašaju, želimo mikroorganizaciju svesti na sopstvenu odgovornost. Svi se moramo uključiti, svaka lokalna zajednica, kompanija - rekao je Horvat.

Potvrdio je da njegova kompanija s 10 posto od plate kažnjava one koji završe u samoizolaciji.

- Nedavno smo im skinuli od plate. Smatramo da je to plod neozbiljnosti, neodgovornog ponašanja. Ako čovek ide s radnog mesta prema kući, ako ide od kafića do kafića, ako prouzrokuje sam taj deo nezdravog života, onda mora snositi jedan deo odgovornosti - rekao je Horvat.

U Srbiji je još uvek na snazi preporuka Ministarstva za rad da poslodavci daju 100 odsto od plate. Telegraf Biznis je o tome ranije pisao. 

Video: Ko će i dalje da radi od kuće, kako će se koristiti odmori...

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    Препорука, ха. Код нас ти звизне 65% и ћао. Здрави преузму остатак посла и власнику екстра. Тако да ових 10% звучи одлично у односу на Сербистан...

  • Dunja

    Odakle uopste poslodavcu pravo da on stavlja veto na slobodno vreme radnika. Jos ce i van posla da kontrolisu radnike gde idu i sta rade... sramota... koncentracioni logor se pravi

  • hogar

    to je protiv zakonito po svim poveljama UN o coveku.. ako je virus pa on je znaci prisutan svuda u vazduhu i kako se ti mozes od toga odbraniti...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke