• 6

Putinova unija ne želi dolar, da li će Srbija pre evra imati neku drugu valutu?

Veliki ekonomski blok ne želi dolar u svojoj trgovini

  • 6
Rublja i dolar, novac

Foto: Shutterstock

Evroazijska ekonomska unija trebalo bi da počne da koristi sopstvene valute u trgovini, a ne evro i dolar, koji dominiraju u trgovini između država članica i Kine.

To je konsenzus dogovoren na virtuelnom forumu ove nedelje, koji je bio posvećen integraciji pet država članica EAEU sa kineskom vodećom spoljnopolitičkom inicijativom "Jedan pojas, jedan put“. Osnovana 2010. godine, uniju čine Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan i Rusija, a poslednjih godina aktivno traži bliži odnos sa Azijom, posebno Pekingom. Trenutno, o pristupu pregovaraju sa Singapurom, Izraelom, Egiptom i Srbijom.

- Da bismo izbegli rastuće rizike, moramo da se prebacimo na nacionalne valute - rekao je ministar za integraciju i makroekonomiju Evroazijske ekonomske komisije Sergej Glazjev.

- Ovaj posao je u toku i mi neprestano povećavamo udeo plaćanja u nacionalnim valutama, kako u EAEU, tako i u inostranstvu, iako je i dalje skroman. Na primer, samo polovina plaćanja u EAEU vrši se u nacionalnim valutama, a sa Kinom je udeo plaćanja u rubljama i juanima još manji, 15 odsto -

Prema Glazjevu, udaljavanje od dve najtrgovanije svetske valute ne podrazumeva „političko razdvajanje“, već zaštitu ekonomija država članica EAEU od situacije nad kojom nemaju kontrolu.

U prvom kvartalu 2020. trgovina između Rusije i Kine u dolarima prvi put je pala ispod 50 procenata na 46 procenata, što je značajno smanjenje sa 75 procenata u 2018. U 2015. godini udeo američke valute u bilateralnim transakcijama između Moskve i Pekinga je bio još veći - sa 90 odsto. Međutim, uprkos udaljavanju od dolara, strane valute i dalje dominiraju u trgovini između dve evroazijske velesile.

biznis, trgovina, potrošnja, platforma

Foto: Shutterstock

Smanjena uloga dolara u međunarodnoj trgovini uglavnom se može kriviti za tekući trgovinski rat između SAD-a i Kine. Okretanje Pekinga od Vašingtona takođe se poklopilo sa politikom Kremlja o dedolarizaciji, koja je započela još 2014. godine kao rezultat uvođenja zapadnih država Moskvi sankcija zbog Krima.

Govoreći na virtuelnoj konferenciji, Viktor Dostov, predsednik Ruske asocijacije za elektronski novac, objasnio je kako korišćenje dolara stvara dodatne troškove za članove EAEU.

- Sada, ako želim da prebacim novac iz Rusije u Kazahstan, plaćanje se vrši pomoću dolara. Prvo banka ili platni sistem prebacuje moje rublje u dolare, a zatim ih prebacuje sa dolara opet u drugu valutu - rekao je Dostov. "Postoji dvostruka konverzija, sa velikom provizijom", ističe on.

Kao i u više navrata ranije, našu zemlju je EU upozorila da će morati da uskladi svoju ekonomsku politiku sa onom koja važi u članicama bloka. Nije još izvesno kada ćemo postati deo EU, a evo šta bi nam doneo dogovor koji je vremenski bliži, sa EAEU.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1111

    28. oktobar 2020 | 11:59

    Ovo je pochetak propasti dolara. Josh samo da ga maknu sa berze i amerika ce postati afrika. Propast. Da li cu doziveti taj dan?

  • nikolas

    28. oktobar 2020 | 11:31

    KINESKI JUAN BICE VALUTA SVETA !!!!!

  • anonimus

    28. oktobar 2020 | 11:48

    Kineski juan i bitcoin. Otkup bitcoina sve vise raste i kod nas.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>