• 9

Pune bolnice "teraju" zaražene lekare da rade: Ko je pozitivan, a nema simptome - ide na posao

U belgijskom gradu Lijež zatraženo je od doktora da rade iako su pozitivni na koronu, ali se osećaju dobro, jer je 25 odsto medicinskog osoblja desetkovano iz ovih razloga

  • 9
korona virus, koronavirus, lekar, bolnica, medicinski radnik

Foto: Tanjug/AP

Od lekara iz belgijskog grada Lijež zatraženo je da nastave da rade, čak i ako imaju korona virus, zbog porasta novoobelelih i pretrpanih bolnica.

Tamo je oko četvrtine medicinskog osoblja zaraženo kovidom-19. Sada je 10 bolnica zamolilo da osoblje sa pozitivnim testom, ali bez simptoma, nastavi da radi. Šef belgijskog Udruženja medicinskih sindikata rekao je za BBC da "nisu imali izbora, jer moraju da spreče kolaps u bolnicama u narednih nekoliko dana".

Sasvim je logično očekivati da postoji očigledan rizik od prenošenja virusa na pacijente. Svaka treća testirana osoba u ovom gradu, izlazi s pozitivnim testom. Bolnice ne primaju pacijente koji nisu za urgentno lečenje, nekoliko dana nakon što je ministar zdravlja Belgije rekao da im se sprema "cunami".

Odluka je doneta usred novog talasa virusa korona koji i dalje hara Evropom, a vlade svih zemalja traže načine da smanje širenje zaraze. Na konferenciji za novinare u ponedeljak, zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) predložili su da se ograniče putovanja, karantin ili čak nacionalne blokade širom kontinenta.

Italija, koja je pored Španije, najgore prošla u ovoj krizi, ponovo se suočava s rastom novozaraženih i pucanjem sistema. Ta zemlja je zatvorila teretane, pozorišta i bazene, a u nedelju je prijavila više od 21.200 novih slučajeva. Italijani su ponovo naveli da porast slučajeva predstavlja veliko opterećenje za zdravstveni sistem, ali i da bi novi lokdaun urnisao ekonomiju.

U Italiji, restorani, barovi i kafići moraju da prestanu s radom u 18 časova. Kontaktni sportovi su zabranjeni, ali prodavnice i većina preduzeća nastavljaju da rade. Nova ograničenja, koja su na snazi do 24. novembra, uglavnom će nastaviti da važe u srednjim školama i na fakultetima, i kada im prođe "rok".

Video: U zagrebačkoj Areni u toku su pripreme za prihvat obolelih od korona virusa

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    30. oktobar 2020 | 19:30

    Sada će Srbi sa svojim komentarima da ispadnu najpametniji.

  • Crni

    30. oktobar 2020 | 19:34

    A da malo odvadite....preteraste brate.....preteraste....

  • 😷😷😷😷

    30. oktobar 2020 | 19:57

    Neka bude da je tako ali ja u ovu pricu neverujem

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>