• 5

Ako dobijete bitkoin na poklon, morate da platite porez: Još jedna obaveza iz novog zakona

Još jedan porez o kome bi trebalo da povedemo računa

 • 5
bitkoin, kirptovalute, kirpto valute

Foto: Unsplash

Ministarstvo finansija Srbije je nedavno na svojoj internet stranici objavilo Nacrt zakona o digitalnoj imovini i zatražilo komentare i predloge.

Ministar Siniša Mali je rekao da će "zahvaljujući tom zakonu privrednici lakše finansirati svoje inovativne ideje, a otvara se mogućnost za unapređenje likvidnosti i njihovo uključenje u tržište digitalne imovine".

"Digitalna imovina" koja se naziva i "kripto-imovina" ili "virtualna imovina", u Nacrtu zakona je definisana kao "digitalni zapis vrednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmenjivati ili prenositi i koji se može koristiti kao sredstvo razmene ili u svrhu ulaganja".

Najpoznatiji primer "digitalne imovine" u svetu je "bitkoin", a najčešća tehnologija kojom se "digitalna imovina" stvara je "blokčejn tehnologija".

Kako je već uočeno, kriptovalute se pominju i u Nacrtu izmena zakona o porezu na imovinu. A jedan član kaže da ako dobijete na poklon digitalnu valutu, morate na nju da platite porez.

Mali je ranije naveo da se ukupna vrednost digitalne imovine u svetu procenjuje na više od 300 milijardi dolara.

Donošenjem novog zakona, privrednici će po proceni Ministarstva imati na raspolaganju više inovativnih mogućnosti za razvoj svog poslovanja, kao što je „izdavanje investicionih tokena u cilju prikupljanja kapitala“ ili pokretanja platformi za razmenu digitalne imovine.

Ministarstvo je u saopštenju o tome ocenilo da će donošenje tog zakona „doprineti pozicioniranju Srbije kao lidera u jugoistočnoj Evropi u digitalizaciji finansijskih tehnologija“.

Video: Srbija ima šansu da bude lider 4. industrijske revolucije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • baja

  sad ce sinisa ostrvio na one koji pokusavaju da nekako zarade dodatnih 10-20 evra mesecno . onaj koji je napravio biznis od ovoga odavno je otisao iz ove uklete zemlje.

  4
  1

  Podelite komentar

 • 1111

  Zashto drzava ne preispita poreklo imovine svih gradjana pa onda ne krene sa plachkanjem i otimachinom?

  1
  1

  Podelite komentar

 • Iznogud

  Hahaha,pa sve do sada sto su uradili of 2000te na ovamo je bill u cilju pljacke I otimacine...

  13
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke