• 0

I ovo se dešava: Jednoj trudnici je stanodavac povisio kiriju, a drugoj majstor nije naplatio uslugu

Dve žene, koje su u međuvremenu postale majke, dva iskustva, a sve se odvija u našem glavnom gradu

  • 0
trudnica, beba, mama

Foto: Unsplash

Iako svako ko pruža neku vrstu usluge, ima pravo da formira cenu koju možete da prihvatite ili ne, još uvek možemo naići na situacije koje u nama bude moralne dileme ili nas, pak, dirnu na pozitivan način.

Dve žene, tada trudnice, sada već majke, ispričale su za naš portal potpuno različita iskustva, vezana za jednu vrstu odnosa prema trudnicama. Kako nam je rekla mlada mama Kristina, drugarica je pozvala da joj kaže kako joj je stanodavac, znajući da je trudna i uprkos bližim odnosima od ranije, povisio cenu kirije.

- Prvo što sam pomislila kada mi je to rekla jeste moje krajnje pozitivno iskustvo, tačnije gest koji zaista nisam očekivala. Doživela sam od dva majstora, automehaničara i majstora za klimu, da ne žele da mi naplate uslugu jer sam trudna - kaže Kristina i dodaje:

"Svesna sam da je to veoma retko i da mnogi majstori nemaju taj luksuz, jer žive od svog posla, ali ne treba ni tek tako podizati troškove ljudima koji imaju porodicu".

- Drugarica mi je rekla da joj je stanodavac ni manje ni više podigao cenu kirije za 50 odsto, jer "ima mnogo troškova u poslednje vreme", a pouzdano znam da je reč o imućnijim ljudima. No, sve je to možda nebitno, njihov stan - njihovo pravo, ali takvi postupci nesumnjivo bude moralne dileme - kaže Kristina.

Kako je dalje podelila s nama: "Ja sam, eto, doživela da mi majstor koji nam je popravljao kola, za uslugu od sigurnih 50 evra, kaže Ne, ne, taman posla da uzimam novac od trudnice, pa da me bije maler. Da je moj muž došao sam, sigurno je da bi bilo drugačije, jer je potpuno normalno da majstor svoj rad naplati i ne mogu da kažem da mi nije bilo neprijatno, ali me je i dirnuo taj gest".

Inače, kako smo pisali u vreme kada je počela epidemija korona virusa ili je već bila u punom jeku, mnogi stanodavci su pristali da njihovi stanari "odlože plaćanje", svesni krizne, finansijske situacije. Ipak, bilo je i onih koji su čak povisili kiriju, baš zbog toga, ili nisu imali taj "luksuz" da smanje cenu.

apartmani, stanovi, kuća, novogradnja, izdavanje, smeštaj

Foto: Pixabay

- Potpuno razumem ako neko živi od toga. Ali ako to nije slučaj, onda je to za mene pomalo i pitanje morala. Posebno ako znate da neko ima porodicu, dete, i još jedno dete na putu. Podići cenu kirije baš u tom trenutku i to za 50 odsto, smatram da nikako nije opravdano - kaže Kristina.

Kako nam je dalje rekla, iz njenog ugla, stanodavci mnogo koriste situaciju u kojoj se nalaze, tačnije zloupotrebljavaju je, jer dosta ljudi u Beogradu rentira stan.

- Ja imam svoj stan, pa nemam taj problem. Ali, sada kada bi trebalo da dam dodatnih barem 150 evra, a često i više, samo za stan, ne bi mi bilo svejedno. Samo da napomenem, ne kažem da neko treba da se sažali na trudnice ili porodice, svi znamo u šta ulazimo, samo kažem da nije pravedno podizati cenu iznenada, a pritom znate da neko dobija još jednog člana porodice - naglašava Kristina, i dodaje:

"Mene je majstor koji nam nije naplatio uslugu pozitivno iznenadio, posebno zato što imati i voziti kola nije osnovna potreba, već luksuz u današnjem svetu. Mi smo svesno došli da popravimo kola i da platimo. S druge strane, sa više strana čujem dosta negativnih iskustava s majstorima uopšte, tako da je sve do čoveka."

Prema Kristininim rečima, njenim prijateljima se dešavalo da joj majstori uzmu novac unapred, a posao urade jako loše, pa onda oni moraju da se ganjaju s njima nedeljama. Ili, da dvaput naplate dolazak i tome slično.

Kakva su vaša iskustva, ako ste trudnica, stanodavac, stanar, majstor?

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>