• 3
 ≫ 

Srbi najviše hrle u Nemačku, Austriju, a najpoželjnije Kanada i Australija: Kako do radne dozvole?

 ≫ 

Kako to Nemačka radi, moglo bi da nam posluži kao primer

  • 3
Jugo spreman za put na more, odmor, koferi, yugo

Foto: Shutterstock, Nikola Tomić

U okviru programa Migracije & Dijaspora, koji Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja i  Nacionalna služba za zapošljavanje sprovode u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ, organizovana je razmena sa relevantnim institucijama SR Nemačke na na temu „Pravni i institucionalni okvir regularnih migracija“. Na ovom skupu razmenjena su iskustva između relevantnih aktera u Srbiji i Nemačkoj sa ciljem bolje informisanosti, čime se doprinosi daljoj izgradnji kapaciteta odgovornih institucija za oblast ekonomskih migracija u Srbiji.

Na otvaranju skupa Mirjana Čojbašić, pomoćnica ministra za međunarodnu saradnju, naglasila je da pomenuti projekat doprinosi saradnji u oblasti ekonomskih migracija, koja je veoma značajna za postizanje boljeg privrednog i društvenog ambijenta.

- Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja želi da, u okviru svojih nadležnosti, primenom Strategije o ekonomskim migracijama za period 2021. – 2027. godine i pratećeg Akcionog plana, omogući izgradnju i jačanje institucionalnih kapaciteta, unapređenje uslova života i rada građana, usklađivanje sistema obrazovanja sa potrebama privrede, stvaranje uslova za praćenje, podsticanje i podršku cirkulatornim i povratnim migracijama, kao i stvaranje uslova za efikasnije upravljanje unutrašnjim migracionim tokovima -

Zoran Martinović, generalni direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), istakao je da su od evropskih zemalja najčešće destinacije SR Nemačka, Austrija, Švajcarska, Slovenija i Švedska, kada se sagledaju interesovanja emigranata, državljana R Srbije. Što se tiče država van evropskog prostora, najpoželjnije su Kanada i Australija.

- Putem mreže sedam migracionih servisnih centara (MSC), migrantima i osobama zainteresovanim za migracije pružaju se informacije o njihovim pravima, procedurama za dobijanje viza, radnih, boravišnih dozvola, mogućnostima zapošljavanja i rizicima migracija, čime se doprinosi efikasnom širenju informacija o legalnim tokovima migracija. Takođe, jedna od aktivnosti je upućivanje imigranata, povratnika po readmisiji i azilanata u procesu integracije u Republici Srbiji, na relevantne lokalne institucije radi ostvarivanja njihovih prava. Tokom 2019. godine usluge MSC-a u NSZ koristilo je ukupno 775 lica -

Na skupu je pojašnjen zakonski okvir za regularne migracije ka SR Nemačkoj, kao i oblast međunarodne saradnje i mogućnost sklapanja bilateralnih sporazuma u ovoj oblasti.

Globalni program Migracije & Dijaspora sprovodi se po nalogu Saveznog nemačkog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, sa ciljem da partnerske zemlje više koriste regularne migracije i angažman dijaspore za ostvarivanje svojih razvojnih planova.

Video: Zbogom pameti

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>