• 3

"Plaćaju" ljude da koriste struju: Drugi put u istoriji ove zemlje, cene pale ispod nule

Cene električne energije u Oslu i Kristiansandu, i oko njih, bile su negativne četiri sata u ponedeljak rano ujutru

  • 3
struja

Foto: Unsplash

Drugi put u istoriji Norveške dešava se da cene električne energije u nekim delovima zemlje padnu ispod nule, a stanovnici južne Norveške "plaćeni" su za korišćenje struje, jer proizvođači moraju da plate za prodaju električne energije kada su cene negativne.

Kako piše E24, cene električne energije u Oslu i Kristiansandu, i oko njih, bile su negativne četiri sata u ponedeljak rano ujutru. Početkom jula, one su pale ispod nule na jedan sat. Razlog za to bila je velika količina snega u planinamaograničen izvoz električne energije i početak letnjih odmora, kada je potrošnja niža.

RT dalje prenosi da je nova negativna cena struje posledica obilnih kiša i vetra, koji su se desili prošle nedelje u Norveškoj, ali i rezultat većeg uvoza nuklearne energije iz Švedske. Kako se bliži zima, očekuje se da cene porastu.

Norveška, najveći zapadnoevropski proizvođač nafte i plina, veći deo električne energije generiše iz hidroelektrana. Prema izveštaju kompanije "Statkraft", hidroenergija čini 99% ukupne proizvodnje električne energije u Norveškoj. Globalno, hidroenergija predstavlja jednu šestinu ukupne generisane snabdevenosti električnom energijom.

Video: Kuća izgrađena u gotskom stilu iz 19. veka na aukciji, a početna cena će vas iznenaditi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>