• 0

Za osam godina dinarska štednja porasla 400 odsto, evo koliko novca naši građani drže u bankama

Za razliku od značajnog rasta štednje u dinarima, štednja u evrima je porasla 32 odsto

  • 0
kasica prasica, štednja Foto: Pixabay

- Građani Srbije u bankama štede 11 milijardi evra i oko 90 milijardi dinara, pri čemu je štednja u dinarima od 2012. godine povećana za čak 400 odsto, a u evrima 32 odsto - izjavio je danas generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, Vladimir Vasić.

On je na okruglom stolu "Značaj sistema osiguranja depozita za stabilnost finansijskog sistema", organizovanom povodom Nedelje štednje, istakao da su za stabilnost bankarskog sistema, kao i cele privrede, ključne bile snažne mere podrške Narodne banke i Vlade Srbije, koje su dostigle oko 12 odsto bruto društvenog proizvoda.

Naveo je da su banke, sa svoje strane, podršku dale kroz dva talasa moratorijuma, vredna više od tri milijarde evra, kao i putem drugih olakšica za građane i preduzeća. Vasić je ocenio da je Agencija za osiguranje depozita važan oslonac građanima i privredi da se odluče za štednju, a podrška je i samom bankarskom sistemu.

Predsednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita i dekan Beogradske bankarske akademije, profesor Hasan Hanić, istakao je da Agencija pridaje poseban značaj jačanju partnerskog odnosa i kontinuiranom dijalogu sa bankama i naučnom zajednicom.

- Posebno uvažavamo činjenicu da banke prepoznaju sigurnost svojih deponenata kao jedan od ključnih ciljeva i podržavaju napore Agencije da što bolje informiše sve osigurane kategorije o dobrobitima sistema osiguranja depozita - rekao je on.

Okrugli sto, koji je ove godine održan onlajn, organizovali su Agencija za osiguranje depozita, Beogradska bankarska akademija i Udruženje banaka Srbije.

Video: Čadež o pregovorima u Vašingtonu: Dali smo dobre ekonomske predloge

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>