• 35

Došao na svoje imanje u Boleču, zatekao tuđe grobove: "Prijatelju, nešto je čudno s tvojom zemljom"

, Telegraf Biznis

Da li ste imali slična iskustva? Pišite nam u komentarima...

  • 35
imanje

Foto: Unsplash

Pre nekoliko godina, na leto, D. Ž. se vratio iz inostranstva gde živi više od tri decenije u rodnu Srbiju, a onda je imao i šta da vidi, osim familije, svog stana, poznatih ulica.

Treba pomenuti da to nije prvi put da se D. Ž. posle toliko godina vraća u svoju zemlju. Za sve to vreme, dolazio je barem jednom, a nekada i dva puta godišnje, u zavisnosti od kriznih vremena. Ali, da li je uopšte važno?

Otišao je na svoj plac u Boleču, gde mu je dedovina, i tamo je zatekao bespravno podignute grobove. Naime, deo katastarske parcele 237/1 bio je prekriven grobovima i novoizgrađenim spomen-pločama, koje je preduzeće iz te opštine "uzelo na korišćenje budući da D. Ž. tu retko dolazi ili nikad".

Kako kaže, s obzirom na to da je imao loše odnose sa stricem, on njemu i njegovom bratu nije ništa javio. Od tada kreće pravna bitka D. Ž. za svoju zemlju, prekrivenu grobovima. Od 2016. traje agonija da sazna kako je moguće da je lokalno groblje dobilo "dozvolu" da se proširi preko njegovog imanja.

Nije mu preostalo ništa drugo nego da podigne tužbu koju je, kako kaže, na kraju i dobio, te je D. Ž. isplaćena odšteta. On se s ovom presudom pomirio jer svakako ne živi u Srbiji i ne koristi tu zemlju, ali šta se dešava u slučaju da osoba želi da koristi svoje imanje?

Da li je onda rešenje pomeranje grobova ili bi svako pristao na isplatu, kao odštetu?

Te 2016. kada je sve počelo D. Ž. je odmah rekao da nema ništa protiv blizine groblja, jer je navikao na tako nešto u Boleču, ali ima problem s tim da se uzurpira njegovo imanje. Prijatelj iz Grocke mu je, zapravo, javio da se "nešto čudno" događa s njegovom zemljom, pa je D. Ž. došao da proveri o čemu je reč.

Sada je, na sreću, sve rešeno, ali je D. Ž. mesecima "kucao na pogrešna vrata". Naime, žalio se predsedniku opštine Grocka, kao i nadležnima iz gročanskog javnog preduzeća "Pijace i zelenilo", ali bez uspeha.

Kaže da je nezvanično saznao da je na jednoj od sednica Skupštine opštine izglasano proširenje groblja, ali njega i brata niko nije obavestio o tome.

Da li ste imali slična iskustva, i kako se završila vaša "borba"?

Video: Milena i Milan su heroji iz sela Teočin: Ostali su bez oca, žive s bakom i obrađuju 5 hektara zemlje

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    Ja strepim da kada se budem vratio ne zateknem migrante, od naših grobova se plašim!

  • Map

    Drzavni posao, svi su oni jos iz socijalizma navikli da narod postoji zbog njih pa je tako i danas ponasaju se i rade po potrebi

  • Peter

    Zbog nerada katastra morao sam da vodim spor sa Ministarstvom poljoprivrede,pravosudna presuda osnovnog suda u.moju korist,rok žalbe 15 dana .U toku tih 15 dana zemlja se prebaci na Vojvodina šume,niko nije obaveštrn .Ministarstvo se žali pravosnažna odluka apelacionog suda potvrđena u moju korist. Platio uknjiženje , godinu dana niko ništa ne javlja iz katasra. Sad idem pred usstavni sud.Ova država ni svoje institucije ne poštuje.Strašno. Košta i novaca i nerava.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke