• 35

Došao na svoje imanje u Boleču, zatekao tuđe grobove: "Prijatelju, nešto je čudno s tvojom zemljom"

Da li ste imali slična iskustva? Pišite nam u komentarima...

  • 35
imanje Foto: Unsplash

Pre nekoliko godina, na leto, D. Ž. se vratio iz inostranstva gde živi više od tri decenije u rodnu Srbiju, a onda je imao i šta da vidi, osim familije, svog stana, poznatih ulica.

Treba pomenuti da to nije prvi put da se D. Ž. posle toliko godina vraća u svoju zemlju. Za sve to vreme, dolazio je barem jednom, a nekada i dva puta godišnje, u zavisnosti od kriznih vremena. Ali, da li je uopšte važno?

Otišao je na svoj plac u Boleču, gde mu je dedovina, i tamo je zatekao bespravno podignute grobove. Naime, deo katastarske parcele 237/1 bio je prekriven grobovima i novoizgrađenim spomen-pločama, koje je preduzeće iz te opštine "uzelo na korišćenje budući da D. Ž. tu retko dolazi ili nikad".

Kako kaže, s obzirom na to da je imao loše odnose sa stricem, on njemu i njegovom bratu nije ništa javio. Od tada kreće pravna bitka D. Ž. za svoju zemlju, prekrivenu grobovima. Od 2016. traje agonija da sazna kako je moguće da je lokalno groblje dobilo "dozvolu" da se proširi preko njegovog imanja.

Nije mu preostalo ništa drugo nego da podigne tužbu koju je, kako kaže, na kraju i dobio, te je D. Ž. isplaćena odšteta. On se s ovom presudom pomirio jer svakako ne živi u Srbiji i ne koristi tu zemlju, ali šta se dešava u slučaju da osoba želi da koristi svoje imanje?

Da li je onda rešenje pomeranje grobova ili bi svako pristao na isplatu, kao odštetu?

Te 2016. kada je sve počelo D. Ž. je odmah rekao da nema ništa protiv blizine groblja, jer je navikao na tako nešto u Boleču, ali ima problem s tim da se uzurpira njegovo imanje. Prijatelj iz Grocke mu je, zapravo, javio da se "nešto čudno" događa s njegovom zemljom, pa je D. Ž. došao da proveri o čemu je reč.

Sada je, na sreću, sve rešeno, ali je D. Ž. mesecima "kucao na pogrešna vrata". Naime, žalio se predsedniku opštine Grocka, kao i nadležnima iz gročanskog javnog preduzeća "Pijace i zelenilo", ali bez uspeha.

Kaže da je nezvanično saznao da je na jednoj od sednica Skupštine opštine izglasano proširenje groblja, ali njega i brata niko nije obavestio o tome.

Da li ste imali slična iskustva, i kako se završila vaša "borba"?

Video: Milena i Milan su heroji iz sela Teočin: Ostali su bez oca, žive s bakom i obrađuju 5 hektara zemlje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    7. novembar 2020 | 08:16

    Meni je plac sa 10.ari spao na 6. U Novoj Pazovi opstina bez obavestenja ,gradjanima uzima za prosirenje ulice kako hoce. Navodno imas rok zalbe 15. Dana ,a obavestenje postave na oglasnu tablu u opstini, pa ko ce to da vidi . Umesto da ti posalju obavestenje na kućnu adresu. Neće da urade kopropriaciju zemljista ,nego te ucenjuju legalizacijom. U Indjiji skroz druga priča , ljudi sve isplate. Verujte ,nije reč u iznosu ,pa da mi daju i 50 eura po aru bio bih zadovoljan ,i ako vredi 4000hiljade ar. Boli me to poniženje ,nemoć i bahatist .

  • Dend

    7. novembar 2020 | 09:44

    Poznaniku, gde je ostavinska trajala dugo zbog srpskog "poštenog" sudstva, komšinica ja srušila ogradu, isekla 5 voćki da bi sebi proširila put uzevši 1,25m na dužini 24m !Susedni komšija videvši komšinicu kopa sebi kanalizaciju i vodovod preko tog placa i priključje se !Normalno vodovod daje saglasnost o priključku mimo svih postojećih propisa kojih je morao da se pridržava savetujući poznanika da tuži komšiju jer ne sme da ometa komšiju u korišćenju vode i kanalizacije ? Poznanik nema sredstava da tuži komšije jer su sudske takse takve da samo bogati mogu da plate, a poučen trajanjem ostavinske rasprave cene veštačenja i "poštenja" sudstva u Srbiji je samo za privilegovane ? Sve ovo se dešava u gradu Smederevu verovatno jer nas zapad "mrzi" ?

  • Aleksa

    7. novembar 2020 | 08:12

    Kakav bezobrazluk. Živeo čovek tu ili ne to je njegovo imanje. Ja nebi pristao na odštetu nego bi ih naterao da premeštaju grobove kad su tako bezobrazni.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>