• 3

Nedelja je dan za odmor! Još jedna zemlja iz komšiluka iznela jasan stav

"Zadužili smo Ministarstvo za rad i socijalnu politiku da u roku od 15 dana dostavi zakonsko rešenje o ovom pitanju", napisao je premijer Severne Makedonije na svom Fejsbuk profilu

  • 3
O ishrani se najčešće informišemo onlajn ili preko prijatelja Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Zabrana rada nedeljom je u mnogim zemljama širom sveta stupila na snagu odavno, barem kada je reč o prodavnicama i šoping molovima.

Kada je reč o zemljama regiona, Crna Gora je prva uvela zabranu u oktobru 2019, tačnije zakonom je zabranjen rad trgovinskih objekata. Slovenci su krajem septembra ove godine takođe zvanično zabranili prodavnicama da rade nedeljom i za vreme državnih praznika, a sada je i Severna Makedonija krenula tim putem.

Naša zemlja je, s druge strane, iznela jasan stav da zabrane rada nedeljom neće biti, što je za naš portal potvrdio Zoran Đorđević. 

Premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, oglasio se na Fejsbuku i rekao da je Vlada te zemlje prihvatila inicijativu da nedelja zakonom bude proglašena za neradni dan.

"Zadužili smo Ministarstvo za rad i socijalnu politiku da u roku od 15 dana dostavi zakonsko rešenje o ovom pitanju", napisao je i istakao da je to "rešenje u interesu građana". Kad god se spekulisalo o tome, istaknuto bi bilo to da je nedelja dan za odmor, i da svi zaslužuju da ga provedu s porodicom, a posebno su se žalile majke.

Владата ја прифати иницијативата: денот недела да биде прогласен за неработен ден! Го задолживме Министерството за труд...Posted by Zoran Zaev on Уторак, 03. новембар 2020.

Post premijera Severne Makedonije uglavnom je ispraćen dobrim komentarima. Jedan od njih je glasio: "Bravo. Konačno nešto dobro", dok je jedna korisnica mreže napisala: "Neradna nedelja odavno važi u Nemačkoj i Švajcarskoj, pa ne vidim da loše žive. Samo ovde gazde traže od radnika, ne samo da rade nedeljom, već i duple smene, a ne plaćaju ni prekovremene sate ni rad praznicima".

Kada je reč o ostalim susednim zemljama, iako su iste inicijative pokrenute u BiH i Hrvatskoj, do njihove realizacije ipak nije došlo. Najstroža pravila, vezana za rad nedeljom, važe u Austriji, gde ništa ne radi tog dana.

Ostale zemlje Evrope, koje imaju jasna pravila po ovom pitanju, jesu Grčka, Belgija, Francuska, Nemačka, Kipar, Island, Mađarska, Češka, Holandija, Luksemburg, Španija, Poljska i Velika Britanija.

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    5. novembar 2020 | 12:37

    Bravo.Nedelja treba da služi da se ljudi malo odmore.

  • Mimi

    5. novembar 2020 | 12:20

    Videla žaba da se konji potkivaju, pa i ona digla nogu.

  • Podrška

    6. novembar 2020 | 22:25

    Da se čovečanstvo okrene pravim vrednostima- porodici i prijateljima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>