• 0
 ≫ 

Lokdaun stigao i do Srbije: Priliv investicija 1,66 milijardi evra

 ≫ 

Oko 60 odsto SDI uloženo je u razmenljive sektore, pre svega prerađivačku industriju

  • 0
Ulaganje, investicije, biznis, berza

Foto: Shutterstock

Srbija je u prvih osam meseci imala neto priliv stranih direktnih investicija (SDI) od 1,66 milijardi evra, što je za 28,9 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu, navedeno je u novom broju MAT-a.

- Činjenica je da je priliv SDI u Srbiju usled pandemije CV-19 smanjen u odnosu na prošlu godinu, ali je kontrakcija slabija u odnosu na globalne tokove SDI, gde je kako smo naveli zabeležen pad SDI od 49 odsto, a pogotovo u odnosu na naše evropsko okruženje -

Neto priliv direktnih stranih investicija je u Srbiji bio za 677,6 milona evra manji u prvih osam meseci nego u istom periodu 2019. Kako je navedeno, priliv po osnovu SDI nerezidenata u Srbiju iznosio je 1,72 milijardi evra, što je manje za 807,5 miliona evra ili 31,9 odsto.

Neto priliv portfolio investicija iznosio je 1,4 mlrd evra ili za 1,2 milijardi evra više. Neto odliv po osnovu ostalih investicija (gotov novac i depoziti, finansijski krediti i trgovinski krediti) iznosio je jednu milijardu evra, dok je u periodu januar-avgust 2019. godine zabeležen neto priliv u iznosu od 846,4 miliona evra.

U okviru ostalih investicija zabeleženo je povećanje depozita domaćih poslovnih banaka u inostranstvu u iznosu od 457,5 miliona evra.

Takođe, u periodu januar-avgust 2020. godine zabeleženo je povećanje neto kreditnih obaveza (neto povećanje finansijskih obaveza) poslovnih banaka (u iznosu od 625,2 milona evra) i preduzeća (u iznosu od 290,6 miliona evra), dok je kod sektora države zabeleženo smanjenje neto kreditnih obaveza u iznosu od 60,3 miliona evra.

Potraživanja po osnovu trgovinskih kredita (potraživanja po osnovu nenaplaćenog izvoza robe) povećna su za 672,9 miliona evra, dok je po istom osnovu zabeleženo smanjenje obaveza (po osnovu neplaćenog uvoza robe) u iznosu od 808,4 miliona evra).

Stručnjaci MAT-a navode da neto priliv SDI u Srbiju u periodu januar-avgust ove godine omogućava u potpunosti pokrivanje deficita tekućeg računa platnog bilansa (103,7 odsto). Prema prvim procenama, oko 60 odsto SDI uloženo je u razmenljive sektore, pre svega prerađivačku industriju (32,9 odsto) i saobraćaj (20,7 odsto), za kojima slede građevinarstvo (13,7 odsto) i finansijski sektor (7,0 odsto).

Najviše investicija u Srbiju došlo je iz evropskih zemalja (iz zemalja EU oko 68,4 odsto i Rusije oko 5,3 odsto) i azijskih zemalja (oko 20,2 odsto), pre svega Kine (oko 18,9 odsto).

Video: Vučić: Nema povećanog rasta nezaposlenosti, a dolazi i 10 novih investitora

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>