• 3
 ≫ 

Kanabis postaje mejnstrim? Akcije kompanija skočile preko noći, još 5 država "podržalo" ovu biljku

 ≫ 

Amerikanci su ovih dana, tokom neizvesne izborne utakmice, najviše kupovali marihuanu, picu i alkohol

  • 3
Kanabis

Foto: Pixabay

Kompanije koje prave proizvode na bazi kanabisa okupile su se juče i konstatovale da je pad od prethodnog dana iza njih. Naime, u još pet saveznih država SAD ukinuta su ograničenja kada je reč o prodaji marihuane, tako da sada 44 države podržavaju korišćenje ove biljke u medicinske i rekreativne svrhe.

Te zemlje su Arizona, Misisipi, Montana, Nju Džersi i Južna Dakota.

Aktuelna informacija se automatski odrazila na akcije. Gradonačelnik Njujorka je rekao da će ta država pokušati da legalizuje korišćenje marihuane u rekreativne svrhe sledeće godine. Aurora Cannabis Inc., Tilray Inc. i Aphria Inc. odmah su udvostručile svoje dobitke.

Prva među navedenim kompanijama beleži skok akcija od 40 odsto, druga je napredovala za 33 procenta, a treća - koja posluje uglavnom u Kanadi - beleži rast akcija od 14 odsto. ETFMG Alternative Harvest, fond kojim se trguje na berzi, napredovao je 11 odsto, što je najveći dnevni skok od 26. marta.

Ipak, ovo je još daleko od rasta Fonda 2018, koji je od tada pao za 70 odsto. Bez obzira na rastuću podršku kanabisu u SAD, ta tema još nije glavna "na stolu", kada je reč o legalizaciji na federalnom nivou. Sve u svemu, ovih dana kada su u toku izbori u SAD i situacija oko pobednika je neizvesna, Amerikanci su masovno kupovali marihuanu, alkohol i picu.

Video: Zaboravite na obične obroke: Hleb od kanabisa polako osvaja svet

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    6. novembar 2020 | 10:47

    Ceo svet legalizuje dok u srbiji se dobija 3 godine za jedan gram sramota koliko kasnimo za svetom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>