• 4

6 stavki koje mora svako da plati da bi stavio litar benzina na tržište

Kada plaćate račun za gorivo, znate li šta sve plaćate?

  • 4
Gorivo, cene, akcize, inflacija

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Potrošnja goriva u Srbiji je ove godine opala za desetak procenata, a cena nafte se stabilizovala i ne treba očekivati promene cene goriva. Ipak, gledajući cenu, činjenica je da nam za pun rezervoar treba sve više para.

Gorivo u Srbiji poskupelo je od početka jula za oko 13 dinara po litru, pa se tako na srpskim pumpama ovih dana benzin može kupiti za 136 do 138 dinara, a dizel za 142 do 144 dinara. Krajem juna benzin je koštao 123 dinara, a litar dizela oko 132 dinara.

Razne dažbine utiču na konačnu cenu goriva, tako da je pitanje koliko realno košta gorivo koje sipamo u naše automobile, kada se oduzmu svi porezi i nameti.

Tako, prema poslednjim podacima UNKS, cena benzina evro premijum košta 65, 82 dinara, evrodizel, TNG 43, 75. Kako nam je rekao Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija (UNKS), u Srbiji su na litar goriva državna davanja 82 dinara. 

Zbog toga uvek evidentna razlika u ceni goriva u našoj i zemljama okruženja. Kako objašnjavaju za naš portal iz Udruženja naftnih kompanija Srbije, a i kako se vidi na grafikonima koje su nam ustupili, u državnim davanjima, odnosno zahvatanjima, mi prednjačimo. Kompanije u BiH, name, imaju samo dva nameta.

A kod nas kompanije pre nego što izbace benzin na tržište moraju da plate nekoliko dažbina, odnosno budžetskih stavki U natavku je nekoliko njih i od kada se primenjuju:

gorivo, stavke

Na ovom grafikonu mogu da se vide dažbine/Foto: Printscreen/UNKS

- pdv,

- akciza,

- naknada za obavezne rezerve od 15.10.2014.

- naknada za unapređenje energertske efikasnosti od 01.07.2019.

- naknada za markiranje goriva od 01.02.2014.

- naknada za monitoring kvaliteta goriva od 01.12.2015.

Zbog toga se kompanije na ovom tržištu teže odlučuju da smanje cenu derivata, čak i kada je ona na svetskom nivou u stalnom padu. Što je bio slučaj  periodu početka korone.

Kada je reč o državama Unije, benzin 95 je trenutno najskuplji u Holandiji (1,687 evra/l), benzin 98 ima najvišu cenu u Italiji (1,800 evra/l), dok po ceni dizela prednjači Švedska (1,338 evra/l).

gorivo, stavke

Koliko košta benzin, kad se skinu nameti/Foto: Printscreen/UNKS

U regionu je najskuplja Hrvatska, sa cenom benzina 95 od 1,194 evra za litar i cenom benzina 98 od 1,273 evra za istu količinu; Srbija je skuplja od ove zemlje kada je reč o dizelu, koje kod nas košta 141 dinar, a u Hrvatskoj oko 8 kuna, odnosno 124 RSD.

Za kraj ostavljamo Rusiju, gde je cena razumljivo najniža za sve tri vrste goriva, a kreće se nešto malo iznad 0,5 evra po jednom litru.

Video: Svet i Evropa su gladni automobilskih guma, a Japanci će ih hraniti iz Srbije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dima

    6. novembar 2020 | 18:59

    Zasto je evro dizel cim predjemo Drinu u Zvorniku 97din a u Srbiji je 137 din ? Isto gorivo iste rafinerije i iste naftne kompanije NIS ? Dali neko misli da smo mi u Srbiji ludi pa da placamo uz cenu gorivo kije se prodaje i u drugim drzavama.

  • M

    6. novembar 2020 | 16:58

    A plate kod nas......a cena visa nego u evropi.radim u Slovackoj i ovde je dizel od 0.96 do 1.05 evra po litru.zavisi dali sipate na autoputu ili ne ali razlika je mala.kada uporedite primanja radnika sve vam je jasno.najskuplji smo u svetu.

  • Map

    6. novembar 2020 | 16:04

    A odkud da daju; late vasima koje sisaju drzavni proracun

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>