• 1
 ≫ 

Porinut gorostas od 855 tona: Najveći tanker ikada napravljen u Zrenjaninu uplovio u Begej

 ≫ 

Ovakav rečni tanker nikada do sada nije napravljen u Zrenjaninu

  • 1
Tanker Printsrkin: YT/I love Zrenjanin

Najveći brod ikada sagrađen u zrenjaninskom brodogradilištu, tanker dužine 135 metara, porinut je sa navoza preduzeća Begej shipyard group u Perlezu.

Ovo je prvo plovilo ovakve vrste napravljeno na svetu. Dugačak je 135 metara, širok 11,60 m. U prošlosti su ovakvi tankeri težili preo 1000 tona, dok je ovaj težak „samo“ 855 tona. Kapacitet tankera je 4300 metara kubnih. Pogonjen je samo elektromotorima čime se uklapa u praćenje svetksih trendova ekologije – kaže Marko Pražić, direktor Rubicon shiping company, vlasnika brodogradilišta u Zrenjaninu i kod Perleza za I love Zrenjanin.

Plovilo koje je porinuto je specifično i ovakav rečni tanker nikada do sada nije napravljen u Zrenjaninu.

Pogon na tankeru biće samo na elektromotore, jer je to nova generacija ovakvih plovila, gde se mnogo vodi računa o smanjenju emisije štetnih gasova. U ovom slučaju, ona je na nuli, naglasio je Pražić.

Radovi na ovom brodu trajali su 10 meseci, radilo je 160 radnika. U brodogradilištu uzvodno od Zrenjanina proizvedena su dva glavna dela broda, koji su potom sastavljeni u pogonu u Perlezu.

Naručilac broda je kompanija Shell koja će ga koristit za prevoz specijalnih tečnosti. Ruta ovog tankera vrednog 2 miliona i 200 hiljada evra sada vodi preko Tise, Dunava, kanala Rajna Majna do Roterdama gde će biti izvršeni završni radovi. Brod će nositi ime Helsinki.

(Telegraf.s)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>