• 1

Porinut gorostas od 855 tona: Najveći tanker ikada napravljen u Zrenjaninu uplovio u Begej

Ovakav rečni tanker nikada do sada nije napravljen u Zrenjaninu

  • 1
Tanker

Printsrkin: YT/I love Zrenjanin

Najveći brod ikada sagrađen u zrenjaninskom brodogradilištu, tanker dužine 135 metara, porinut je sa navoza preduzeća Begej shipyard group u Perlezu.

Ovo je prvo plovilo ovakve vrste napravljeno na svetu. Dugačak je 135 metara, širok 11,60 m. U prošlosti su ovakvi tankeri težili preo 1000 tona, dok je ovaj težak „samo“ 855 tona. Kapacitet tankera je 4300 metara kubnih. Pogonjen je samo elektromotorima čime se uklapa u praćenje svetksih trendova ekologije – kaže Marko Pražić, direktor Rubicon shiping company, vlasnika brodogradilišta u Zrenjaninu i kod Perleza za I love Zrenjanin.

Plovilo koje je porinuto je specifično i ovakav rečni tanker nikada do sada nije napravljen u Zrenjaninu.

Pogon na tankeru biće samo na elektromotore, jer je to nova generacija ovakvih plovila, gde se mnogo vodi računa o smanjenju emisije štetnih gasova. U ovom slučaju, ona je na nuli, naglasio je Pražić.

Radovi na ovom brodu trajali su 10 meseci, radilo je 160 radnika. U brodogradilištu uzvodno od Zrenjanina proizvedena su dva glavna dela broda, koji su potom sastavljeni u pogonu u Perlezu.

Naručilac broda je kompanija Shell koja će ga koristit za prevoz specijalnih tečnosti. Ruta ovog tankera vrednog 2 miliona i 200 hiljada evra sada vodi preko Tise, Dunava, kanala Rajna Majna do Roterdama gde će biti izvršeni završni radovi. Brod će nositi ime Helsinki.

(Telegraf.s)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke