• 22

Upravo objavljena prognoza: Srbija najbolja u Evropi, beleži najmanji pad BDP

Korona samo "ogrebala" srpsku ekonomiju, druge nokautirala

  • 22
SRBIJA BDP EVROPA grafikon rasta, porast, napredak ekonomija, biznis

Foto-ilustracija: Pixabay, beo-city.com, Telegraf

Prema najnovijoj projekciji koju je uradila Evropska komisija i MMF, Srbija beleži najmanji pad BDP u Evropi od samo 1,5 odsto.

srbija

Ovako izgleda spisak nekoliko prvih zemalja/Foto: Printscreen

Zemlje u regionu imaju veći pad od Srbije, pa je tako Bugarska na 4 odsto u minusu, Makedonija na 5,4 odsto, Mađarska 6,1 odsto, Bosna i Hercegovina 6,5 odsto. Hrvatska je zabeležila pad od čak 9 odsto, dok Crna Gora ima pad od 12 odsto.

Iza Srbije našle su se i velike evropske zemlje kao što je Nemačka koja ima pad od 4,1 odsto, a najveći pad BDP bečeži Španija od čak 12,8 odsto.

Preciznije, srpska ekonomija će, prema tim projekcijama ovu godinu završiti sa najboljim rezultatom u globalnim i evropskim okvirima, odnosno sa minimalnim padom BDP-a, dok je pandemija "nokautirala" veliki broj drugih zemalja.

Prema MMF-u, BDP Srbije će skliznuti za svega 1,5 procenata u 2020.godini, dok Evropska komisija predviđa da će pad iznositi 1,8 procenata.

Fond istovremeno predviđa da će srpska privreda sledeće godine uzleteti za 5,0 posto, a 2022. za 6,0 procenata, dok EK prognozira Srbiji dogodine rast od 4,8 odsto, a godinu kasnije - od 3,8 procenata.

S druge strane, zemljama u regionu, pa i u Evropi, i MMF i EK predviđaju ogroman pad, pri čemu se, primera radi Crnoj Gori prognozira recesija od čak 14,3 posto.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    ako potraje korona jos koju godinu , bicemo jaci i od amerike i svajcarske

  • Map

    Stvarno smo najbolji, gorivo nam je najskuplje,plate su nam najnize, cene prehrane je tako tako skoro iste a nesto i skuplje, ogroman broj mladih ljudi je otislo a ostali cekaju da prodje korona pa da i oni pale preko grane, stvarno smo ja u Evropi

  • фебо

    Ne znam bas,ja poverovao ,I bas sam se obradovao.ireko ,cek da proberitt,otvorim frizider,kad tamo🖕🖕🖕

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke