• 0

Šamar kao dobrodošlica Bajdenu: EU spremila kaznene takse, poručuju da neće da čekaju

Pregovori sa Trampovom administracijom očigledno nisu doneli ništa novo u poslednjih mesec dana

  • 0
amerika, samting Foto: Unsplash

Novi predsednik još se nije ni uselio u Belu kuću, a Brisel već najavljuje protivmere na američke kaznene tarife za evropsku robu uvedene zbog sukoba oko Boinga i Erbasa.

- Brisel ostaje otvoren za pregovore, ali nesporno planira uvođenje kaznenih carina na američke proizvode - najavio je evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovski.

Pregovori sa Trampovom administracijom očigledno nisu doneli ništa novo u poslednjih mesec dana, od kako je Svetska trgovinska organizacija (STO) odobrila Evropskoj uniji uvođenje protivmera, uz ocenu da Sjedinjene Države narušavaju globalno tržište avionima jer subvencionišu Boing.

Brisel ima pravo da Americi nametne kaznene carine do vrednosti od četiri milijarde dolara, a Vašington je prošle godine dobio dozvolu od STO da optereti proizvode iz EU u vrednosti od 7,5 milijardi dolara godišnje zbog evropskih subvencija kompaniji Erbas, preneo je Rojters.

- Spremni smo da u svakom trenutku povučemo naše carine, samo ako i SAD povuku svoje - poručio je Dombrovskis.

Iz Bele kuće, za sada, nema naznaka da bi carine mogle biti povučene, a tarife su, osim na Erbasove avione, uvedene i na evropsko vino, sir i maslinovo ulje.

Iz Evropske komisije poručuju da bi u ovaj carinski obračun od sada mogli da budu uključeni, pored Boingovih aviona i avio delova i američki traktori, slatki krompir, lešnici, duvan i kečap.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>