• 0

U susret Danu samaca: Kinezi tada mahnito troše, a ova godina neće biti izuzetak

Tamošnji kupci imaju nameru da daju desetine milijardi dolara 11. novembra, u onlajn kupovini, i pandemija kovid-19 ih neće zaustaviti

  • 0
Može li rad na daljinu da postane opšte prihvaćen?

Foto: Shutterstock

Sutra, 11. novembra, tržišni analitičari će sav fokus prebaciti na Kinu, gde se očekuje da kupci potroše desetine milijardi dolara na raznorazne proizvode - od hrane do luksuzne robe, tokom ovogodišnjeg Dana samaca.

Reč je o onlajn prazniku za šopingholičare, koji bi trebalo da ispuni očekivanja ove godine, jer se Kina oporavlja od posledica pandemije kovid-19 po ekonomiju. Dan samaca je ujedno i najveći festival onlajn kupovine na globalnom planu, koji se baš u toj zemlji održava svakog 11. novembra.

Tada se u svom punom svetlu prikazuju e-trgovci kao što su Alibaba, JD.com i Pinduoduo, koji kupcima nude dobre popuste. I dok svet i dalje pati zbog korona krize, Kinezi se vraćaju u normalu, a ostaje pitanje da li će sustići ili čak nadmašiti prošlogodišnji rekord po potrošnji.

Naime, Kinezi su 2019, na Dan samaca, potrošili 38,4 milijarde dolara na Alibabinim platformama za onlajn prodaju Tmol i Taobao. Analitičari očekuju da će kineski potrošači više trošiti na uvozne proizvode i strane luksuzne brendove, jer tamošnji turisti ove godine nisu mogli da kupuju u inostranstvu.

Očekivanja su velika, jer istraživanje jedne konsultantske kuće pokazuje da je čak 86 odsto Kineza spremno da potroši isto, ako ne i i više nego prošle godine, na isti dan. Zanimljivo je i da su u proteklih šest meseci, bogate kineske porodice masovno trošile, a pretpostavlja se da će sutra planuti elektronika i proizvodi vezani za zdravlje.

Alibaba i JD.com, dve najveće kompanije za e-trgovinu u Kini, nude popuste još od 21. oktobra. Neki brendovi i trgovci koji su snizili cene, zahvaljujući tome su inkasirali desetine miliona dolara samo nekoliko sati nakon što je počela rasprodaja.

Video: Anketa: Šta se najviše kupuje za Crni petak

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke