• 8

"Udar po članu domaćinstva 110 evra mesečno": Šta stiže iz EU u Srbiju, a tiče se bele tehnike?

Usvojeni predlozi naše sagovornice za duže trajanje kućnih aparata

  • 8
Mali kucni aparati

Foto: Shutterstock

Odbor za zaštitu potrošača Evropskog parlamenta pozvao je da se zabrani "planirano" kvarenje proizvoda. Taj odbor je izglasao Mišljenje o Akcionom planu za cirkularnu ekonomiju, koji je EK predložila ranije ove godine.

Na dokumentu je radila evroposlanica Biljana Borzan iz S&D-a, koja je član tog Odobra a koja je u intervjuu za Telegraf Biznis govorila o kakvom se tačno dokumentu radi.

Kako nam je tada rekla, a potvrđeno je ove nedelje, glavni cilj je da se osigura duže trajanje potrošačkih uređaja, kako bi se smanjilo zagađenje i potrošačima omogućilo da dobiju najbolje za svoj novac.

Poslanici su istakli da je namerno osmišljavanje i ugrađivanje mehanizama u proizvode kako bi im se skratio vek trajanja neprihvatljivo.

- Vrlo sam zadovoljna što su kolege podržale zabranu ugrađenih kvarova. Nedavna nemačka studija je pokazala kako je kvarenje bele tehnike poput mašina za veš ili frižidera za sedam godina poraslo za oko 5 posto. Procenjuju da je to udar po članu domaćinstva oko 110 evra mesečno. To je posebno zabrinjavajuće, ako uzmemo obzir kako modeli kućanih aparata koje su kupile naše mame i bake još uvek rade. Zato smo izglasali zahtev za strogom zabranom ugrađenih kvarova - kazala je Biljana Borzan.

Izglasano je i pravo na popravku, odnosno da rezervni delovi moraju da budu dostupni tokom očekivanog trajanja uređaja po cenama koje su razumne u odnosu na cenu novog proizvoda.

Evropski parlament glasaće o ovim predlozima na plenarnoj sednici ovog meseca. EK će posle toga odlučiti da li će sve to staviti u zakon.

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana56

    Meni Candy veš mašina radi besprekorno vec 21 godinu!

  • Napokon

    Dobro se neko setio, eno moja keva ima i dalje mikser iz titovog vremena a do skoro smo imali i fen... Sad fen kupujemo svake godine jer bukvalno koliko je rok trajanja toliko i traj😁

  • Prle

    Koliko kostaju sto to nenapises kao solidan auto najbolje da nerade usisivac 700 e. Indrsit gorenje obodin svaka radila po dvadeset godina.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke