• 11
 ≫ 

Ovo je ključni razlog zašto su žene manje plaćene. Ali, koliko njih u Srbiji radi po tom principu?

 ≫ 

Prema brojnim studijama, muškarci "beže" lepšem polu za više od 200 godina, kada je reč o visini zarade

  • 11
posao, kolege

Foto: Unsplash

UBS investiciona banka je 2017. radila izveštaj na temelju dva fiktivna lika, muškog po imenu Džoi i ženskog po imenu Džejn, kako bi utvrdila zašto su njihove plate za isti posao - različite, u korist Džoija.

Godinama unazad se govori o tzv. jazu u platama između žena i muškaraca (pay gap), pri čemu pripadnicama lepšeg pola treba više od 250 godina da stignu muške kolege. Da, dobro ste pročitali, govorimo o dva i po veka.

Stručnjaci su u obzir uzeli nekoliko faktora koji mogu uticati na to, što ne znači da je jaz opravdan. Ti faktori su: postojeći, ukorenjeni jaz (kao deo tradicije), zatim uzimanje kratkih pauza tokom karijere (npr. rođenje deteta, bolovanje), fleksibilno radno vreme (part-time job), nivo rizika i životna očekivanja.

Čak i kada se muškarci i žene bave istim poslom, donekle se očekuje da muškarac "podnese" veći teret, tako se barem govori u javnosti, ali i u poslovnim krugovima. Žene, naime, češće koriste bolovanje zarad dece i tome slično, ali smo namerno podvukli samo faktor "fleksibilno radno vreme"... Zašto?

Zato što je on glavni argument u raspravi oko jaza u platama. UBS dalje navodi u svom izveštaju da "žene češće nego muškarci rade pola radnog vremena, jer moraju da se posvete kući i deci, dok jači pol ima šansu da radi puno radno vreme tokom cele karijere i zaradi milione dolara".

Ono što je, međutim, zanimljivo, jeste da ovu priliku na svetu ima veoma mali broj žena, a niža plata, pritom, ostaje realnost. Ako uzmemo za primer Srbiju, to ovde nije praksa. Part-time mogu da rade samo samostalne preduzetnice, frilenseri ili žene na bitnijim pozicijama, koje se tako dogovore s poslodavcem.

Mame češće uzimaju bolovanje kako bi brinule o deci

Foto: Shutterstock

Za većinu - to nije opcija, čak i ako bi poslodavac ponudio manju platu. Jednostavno, oni žele radnika na svom radnom mestu puno radno vreme i ne treba im "dodatni trošak" kroz zapošljavanje drugog ili trećeg lica koje bi nadomestilo odsustvo neke zaposlene majke.

Globalno, žene su plaćene 22 odsto manje od muškaraca, ali takva je situacija pre svega u razvijenijim zemljama. U onima koje to nisu, jaz u platama je još dublji. Britanci su došli do zaključka da, dok dete napuni 20 godina, majka kaska za kolegom sličnog obrazovanja - 30 odsto u smislu zarade.

Inače, samo u SAD porodiljsko odsustvo nije plaćeno. PewResearchCenter je analizirao ostalih 40 zemalja, i došao do zaključka da je najbolja situacija u Estoniji, gde je majkama plaćeno porodiljsko odsustvo u periodu od 86 nedelja. Iza su Bugarska, Mađarska, Japan.

Neke uspešne i dobro plaćene direktorke kažu da su žene često u vakuumu, jer zapravo nemaju izbor. Moraju da rade, ali i da se posvete deci, dok godinama ili decenijama "jure" bonuse i bolju platu, kakvu imaju muške kolege.

Podsetimo, kako je pokazalo istraživanje Posloviinfostud, raspon plata žena 45+ kreće se od 36.000 do maksimalno 48.000 dinara, dok se primanja njihovih muških vršnjaka u proseku kreću oko 48.000 dinara pa naviše.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chance

    12. novembar 2020 | 09:58

    Neka se podele kucni poslovi i oni oko dece na oba roditelja i eto kompromisa. Hocete od zena da obavljaju sve kod kuce i da se maksimalno posvete radnom mestu da bi dobile istu platu. Prosto je nemoguce. To ne znaci da se zene manje posvecuju poslu, ali jednostavno nije moguce da postignu sve.

  • Ja

    12. novembar 2020 | 09:22

    Upropasti nas ova emancipacija.Jedno radno vreme radis posao za koji si se skolovala,a ostatak dana si neplacena kucna pomocnica.😂☹️😈🙂

  • Man

    12. novembar 2020 | 08:49

    Zavisi sta radi, ako radi isti posao ima istu platu. Ne znam o čemu pričate....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>