• 16
 ≫ 

Žene starije od 45 godine zarađuju u Srbiji 40.000 RSD! Alarmantno je koliko njih uopšte nema posao

, Telegraf Biznis
 ≫ 

Alarmantan je i podatak da u Srbiji ima oko 500.000 žena koje uopšte nemaju ni posao, ni prihode

 • 16
Da li vam nedostaje kancelarija?

Foto: Shutterstock

Žene starije od 45 godina u Srbiji, ukoliko imaju posao, zarađuju oko 40.000 dinara u proseku, i mahom rade na poziciji „operativni radnik“, pokazalo je istraživanje sajta Poslovi.infostud.com.

U ovom istraživanju učestvovalo je ukupno 2.177 ispitanika oba pola, od čega je 53% bilo žena, a 47 procenata muškaraca. Od ukupnog broja anketirano je 41% starijih žena od 45 godina, i 59% muškaraca starijih od 45. Ispitanici su posetioci sajta i većina ima mesto prebivališta u Beogradu i okolnim mestima.

Najveći broj žena starijih od 45 u ovom istraživanju izjasnilo se da nema posao (37,9%) dok je 29,9% stalno zaposleno.

Raspon plata žena 45+ kreće se od 36.000 do maksimalno 48.000 dinara, dok se primanja njihovih muških vršnjaka u proseku kreću oko 48.000 dinara pa naviše.

Pored pozicije „operativni radnik“, koju obavlja čak 28,6% ispitanih žena starijih od 45 godina, čak 20 odsto njih radi kao „kvalifikovan i visoko kvalifikovan radnik“, dok 14,3% ima posao u tzv. srednjem menadžmentu, a 6.3% u top menadžmentu.

One žene koje su tražile posao preko sajta Poslovi.infostud.com, a imaju 45+, najviše su konkurisale kod poslodavaca u administraciji (45%) i trgovini (35%).

Svakako alarmantan je i podatak da u Srbiji ima oko 500.000 žena koje uopšte nemaju ni posao, ni prihode, što je pokazalo istraživanje udruženja „Žene na prekretnici", objavljeno u publikaciji „Zatvaranje kruga: Položaj žena na tržištu rada na početku i kraju karijere“.

Mima Perišić, predsednica UO „Žene na prekretnici“ izjavila je da poslodavci i tržište rada zaobilaze žene iznad 45 godina kao nepoželjnu radnu snagu, isključujući ih iz ekonomskog života kao prestare i neprilagodljive promenama.

Istovremeno, iz Nacionalne službe za zapošljavanje navode da na njihovoj evidenciju u ovom trenutku ima 120.564 žena starijih od 45 godina koje nemaju nikakav posao.

- Prosečno trajanje nezaposlenosti žena 45+ iznosi 82 meseca, odnosno 6,8 godina. Nezaposlene žene iz te starosne grupe uglavnom imaju II i I stepen stručne spreme – navodi se u pisanom odgovoru NSZ-a.

Mima Perišić iz udruženja „Žene na prekretnici“ kaže da se broj na koji se pozivaju iz NSZ-a (120.564 nezaposlenih žena 45+) odnosi samo na žene koje su se prijavile na biro.

-  Ali, to nisu sve nezaposlene žene u Srbiji! Mi govorimo o celokupnoj populaciji žena starijih od 45 godina. Među million radno sposobnih žena starih 45-64 godine gotovo pola miliona (495.500) ne rade zato što su nezaposlene ili neaktivne. Dok u terminologiji tržišta rada „nezaposlene“ znače one koje još pokušavaju da se zaposle, „neaktivne“ su žene  koje ne rade, ali i ne traže posao. One se prinudno „deaktiviraju“, odnosno pošto ne mogu da nađu zaposlenje - prestaju da ga traže.

O tome  svedoči i najviša stopa neaktivnosti upravo kod ovih žena u poređenju sa mlađim ženama. Na primer, među mlađim ženama starim 25-29 godina udeo onih koje su prestale da traže posao zato što su izgubile nadu da će ga naći iznosi 2,4%, u odnosu na žene stare 45 i više godina kod kojih je udeo obeshrabrenih čak 14.6%. Podaci govore i da gotovo 60% sada neaktivnih žena u ovoj starosnoj kategoriji nije još uvek ostvarilo pravo na penziju što jasno oslikava njihov potpuno neizvestan ekonomski položaj - zaključuje Perišić.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Razočarana

  9. novembar 2020 | 15:23

  Ni ja nemam posao! Imam 50 godina i već 4 godine uporno konkurišem na razno-razne oglase.Čim sam napunila 46 godina ostala sam bez istog.Uopšte ne biram posao,ali ni ne dobijam priliku. Kada vide koje sam godište (a nemam ni stranačku knjižicu), poslodavci me ni ne zovu.Na žalost,ostala sam u ovoj zemlji nadajući se da će biti bolje jednog dana. Ali,taj dan nikako da svane,a ja dogurah do polovine od 100! Ko preživi-pričaće!

  28
  0

  Podelite komentar

 • Kety

  9. novembar 2020 | 12:15

  Zalosno je samo sto u Srbiji ne moze muskarac da zaradi dovoljno za sve, pa i zene moraju da rintaju bilo sta da bi se prezivelo, plus kuca, deca i sve ostalo. Ne daj boze bolesti, sutnu coveka ko krpu, ko ce hleba da zaradi. Iz iskustva govorim.Poslodavcima trebas dok mozes da potegnes, inace sut karta.

  21
  1

  Podelite komentar

 • Marijana

  9. novembar 2020 | 11:41

  Pa valjda neko treba da cuva decu, kuva rucak. Sta treba, muskarci da kuvaju, a zene da rade!? Svasta. Nije to diskriminacija, to je prirodna stvar. Da je drugacije, i da je kvazi ravnopravnost data od Boga, muskarci bi i radjali decu. Ali nije.

  18
  24

  Podelite komentar