• 0

"Dajte nam da radimo i normalan upliv na tržište EU": Čadež apelovao na Brisel

Postoji proces stvaranja unutrašnjeg tržišta i da postoji akcioni plan

  • 0
Marko Čadež, Predsednik Privredne komore Srbije

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ocenio je da korist od jedinstvenog regionalnog tržišta, koju bi trebalo da osete građani i privrednici regiona, zavisi i od spremnosti Brisela da olakša saradnju regiona i EU.

Paralelno mora da postoji i spremnost EU da olakša saradnju regiona i EU, rekao je Čadež i podsetio na podatke da su pre sporazuma kamioni čekali na granicama unutar regiona ceo dan, da sada zadržavanja nema, a da na granicama sa EU i dalje čekaju i po 10 sati.

Čadež je to izjavio sinoć u emisiji Oko na RTS, u kojoj je gostovao i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, koji je rekao da sporazumi potpisani juče u okviru "Mini Šengena" predstavljaju veliku političku obavezu u pogledu reformi, kao i da će EU maksimalnom podrškom pomoći u njihovom sprovođenju, koje mora biti okončano za tri do četiri godine.

Željeni napredak će, smatra Čadež, izostati ako izostane spremnost da se radi na približavanju ovog tržišta i EU.

Upitan kada će se granice šest zemalja prelaziti bez papira, nestati čekanja na granicama, da se ljudi slobodno zapošljavaju u bilo kojoj zemlji regiona i šta je sledeći korak, predsednik PKS kaže da postoji proces stvaranja unutrašnjeg tržišta i da postoji akcioni plan.

Ne možemo da utičemo na to, ako EU ne bude spremna da pusti region da bude deo jedinstvenog tržišta pre nego što postanemo članica, nije postignuto mnogo, rekao je Čadež.

Podsetio je da danas Srbija ima tri puta više volumena robe nego pre nekoliko godina i da u regionu radi 18.000 komapnija iz EU, te da je svima u interesu da se ubrza protok robe.

Dodao je da je važno da se unutar regiona vidi spremnost lidera da prave zajedničko tržište i da se promet unutar tog prostora odvija neometano.

Čadež očekuje da će vrlo brzo svi sertifikati u regionu biti usklađeni, a da je deo toga već i urađen.

- EU nije samo jedinstveno tržište, ali je ono jako dobar deo koji može da nam pomogne da brže sprovodimo reforme u regionu - rekao je predsednik PKS i ocenio da bi bilo dobro ako bi nam Brisel pomogao da imamo upliva u jednistveno tržište EU.

- Dajte nam da radimo, normalan upliv na vaše tržište, dajte da ukinemo granice između regiona i EU - rekao je Čadež i dodao da bi bilo potrebna i vizna liberalizacija na KiM, jer, kako navodi, privreda ne moze da se razvija ako su ljudima potrebne vize.

Na pitanje da li će bar polovina od planiranog biti realizovana u narednih godinu dana, Čadež je rekao da je siguran da što se tiče unutašnjeg tržišta i dogovora lidera šest članica, može da se uradi mnogo, ali da celokupan uspeh ipak zavisi od EU.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>