• 1
 ≫ 

Šta se trenutno u Srbiji gradi? Top investicije, 4 auto-puta, nove fabrike

 ≫ 

Nekoliko najvažnijih investicija trenutno se realizuje u Srbiji

  • 1
Aleksandar Vučić, investicije Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Mateja Beljan, Pixabay

Srbija ove godine ostvariti više od dve milijarde evra stranih direktnih investicija. Očekuje se i dolazak nekoliko stranih kompanija.

Dalje, u ovom trenutku se grade i četiri auto-puta u Srbiji.

- Očekujem da uprkos kovidu imamo više od 60 odsto stranih direktnih investicija od celog zapadnog Balkana, do 62 odsto. Prošle godine smo imali oko 55 odsto, tako da raste udeo Srbije - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Batajnici, prilikom polaganja kamena temeljca za intermodalni terminal. 

Na pitanje koje velike investicije dolaze, on je naveo primere nemačkih komapnija koje već zapošljavaju ili će zapošljhavati naše građane, da će za 15 dana biti postavljen kamen temeljac sa Japancima za Tojo tajers u Inđiji.

Napominje da smo sa Japancima razgovarali i o velikoj investiciji u Novom Sadu i da se očekuje da to potvrde.

Što se tiče javnin investicija istakao je da se u ovom trenutku grade četiri autoputa - Preljina-Požega, Moravski koridor, Ruma -Šabac, i Kuzmin-Sremska Rača ka BiH i Republicvi Srpskoj.

Istovremeno je potpisan ugovor za Fruškogorski koridor od 605 miliona evra, a uskoro kreću radovi.

Završava se projekat za auto-put do Požarevca, na 75. kilometru od Beograda, a zatim preko Požarevca do Donjeg Milanovca za brzu saobraćajnicu, što će, kako je rekao, da podigne Podunavski kraj.

Privode se kraju radovi na izgradnji pruge Beograd-Stara Pazova - Novi Sad čime će za godinu dana uprkos brojnim problemima od beograda do Novog Sada moći da se stigne za pola sata.

Kaže da se pregovra i o brzoj pruzi Beograd - Niš , i Valjevo-Vrbnica, odnosno pruizi Beograd-Bar.

Napominje i da je velika stvar auto-put Karađorđe koji ima dva kraka jedan iz Mladenovca, a drugi iz Lazarevca ka Aranđelovcu preko despotovca, Rače, ka Boru.

Istakao je "Autoput mira" Niš - Pločnik ka Prokuplju i Merdaru, Prištini, napominjućin da je to važan projekat za celu Toplicu kao i centralno Kosovo.

Vučić je dodao da se pregovara i za nastavak izgradnje auto-puta od Požege do Boljara, to je 107 kilometara, vrednosti oko 1,6 milijardi evra, kao i za Požega-Kotromane prema Višegradu, da se i tu izgradi auto-put od 61 kilometra.

Radi se i projekat horizontalne magistrale za sever Srbije - Sombor-Kula preko Srbobrana prema Kikindi, kao saobraćajnica.

Video: Aleksandar Vučić na potpisivanju sporazuma o izgradnji Fruškogorskog koridora

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dovlans..

    13. novembar 2020 | 17:29

    Sta vam vrede autoputevi,milosi silni,koridori kad ste ovu zemlju kulturoloski toliko unazadili ,da nam 10 Andrica i Njegosha ne bi pomoglo ,razorili ste sve sto je vredelo,a to je kultura i mentalno zdravlje stanovnistva..sve balvani sami !!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>