• 11
 ≫ 

Srbija i Srpska grade tri hidrocentrale u gornjem slivu Drine

 ≫ 

Izjavu su potpisali premijerka Ana Brnabić i predsednik Vlade RS Radovan Višković

  • 11
Hydropower plant, Hidrocentrala Foto: Shutterstock

Srbija i Republika Srpska potpisale su u Banjaluci zajednički izjavu u cilju realizacije projekta HES "Gornja Drina". Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je poručila da će se u 2021. godini u punom intenzitetu videti kako izgleda kada Srbija i RS zajedno rade.

Izjavu su potpisali premijerka Ana Brnabić i predsednik Vlade RS Radovan Višković.

SRBIJA REPUBLIKA SRPSKA HIDROELEKTRANA SASTANAK Izjavu su potpisali premijerka Ana Brnabić i predsednik Vlade RS Radovan Višković - Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije

Brnabićeva je istakla da će Srbija i RS imati dva velika strateška projekta, jedan je hidroelektrana "Buk Bijela", koji je samo prva faza većeg projekta koji će u narednim godinama uključivati i hidroelektranu Foča i hidroelektranu Paunci ukupne investicije od oko 520 miliona evra, a drugi je aerodrom Trebinje.

Ona je istakla da su rebalansom budžeta za 2020. godinu opredeljena sredstva za aerodrom Trebinje u iznosu od 30 miliona evra za eksproprijaciju zemljišta i pripremne radove, a da će Vlada Srbije predložili da se u budžetu za 2021. godinu opredeli oko 51 milion evra za dalju izgradnju.

SRBIJA REPUBLIKA SRPSKA HIDROELEKTRANA SASTANAK Brnabićeva je istakla da će Srbija i RS imati dva velika strateška projekta - Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije

- Cilj je da završimo 2022. godine i da tada imamo letove - rekla je srpska premijerka.

Ona je napomenula da će iduća godina biti kruna saradnje sa RS od 2014. godine i poručila da će Srbija ostati posvećena specijalnim vezama sa RS.

Najavila je i novu zajedničku sednicu Vlade Srbije i RS kada se situacija sa korona virusom bude poboljšala.

Rok za izgradnju šest godina

Govoreći o hidroelektrani "Buk Bijela", premijer RS Višković je naveo da danas potpisana izjava predstavlja korak do realizacije projekta i da ga zajedno realizuju EPS i Elektroprivreda RS.

Višković kaže da je rok za izgradnju šest godina i da je ukupna snaga centrala 180 megavata.

SRBIJA REPUBLIKA SRPSKA HIDROELEKTRANA SASTANAK Višković kaže da je rok za izgradnju šest godina i da je ukupna snaga centrala 180 megavata - Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije

- RS u ovom momentu ide sa 49 odsto, Srbija sa 51 odsto - rekao je Višković i zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i premijerki Ani Brnabić, srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i predsednici RS Željki Cvijanović na istrajavanju da se projekat realizuje.

On je istakao da će građani imati ižuetno značajnu i veliku korist od projekta, navodeći da se radi o zelenoj energiji koji će i Srbiji i RS omogućiti ekonomski rast.

- Mnogi su osporavali ovaj projekat, nisu verovali, ali danas šaljemo poruku da nisu u pravu i da je RS zajedno sa Srbijom spremna da gradi velike infrastrukturne projekte - poručio je Višković.

Ukazao je da će 2021. godina biti posebno značajna za izgradnju velikih infrastrukturnih projekata Srbije i RS.

- Veoma brzo ćemo krenuti u izgradnju dela autoputa od Rače prema Bijeljini, tu je HES Gornja Drina, kao i aerodrom Trebinje. To su veoma značajni projekti - istakao je Višković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nody

    13. novembar 2020 | 22:58

    To je račun bez krčmara,isto kao kada bi Kosovo i Albanija sklopili sporazum o izgradnji nečega u Nišu.Ovo je predstava za glupi narod pred izbore.

  • Kole

    13. novembar 2020 | 23:28

    Po Ustavu BiH reke su pod kontrolom drzave, a ne entiteta.

  • Tihi

    14. novembar 2020 | 09:34

    Prvo treba isplatiti BiH odstetu za visedecenijsko koriscenje potencijala teke Drine, a onda razjasniti sta se moze u zajednickom interesu. Nista na silu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>