• 19

"Fajzerova vakcina vredi više nego što košta": Poznato koliko bi div mogao da zaradi od prodaje

Američka kompanija bi trebalo da napravi milijardu doza vakcine, a one će biti odobrene u prvom kvartalu 2021. godine

  • 19
Pfizer Fajzer kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Fajzer i BioNtek su blizu početka proizvodnje vakcine protiv korona virusa, za koju je ustanovljeno da je efikasna više od 90 odsto. Stoga, procena je da bi američki i nemački partner od toga mogli da zarade skoro 14 mlrd dolara sledeće godine.

Tim povodom se oglasio direktor za zdravstveno istraživanje i kapitalne strategije kompanije Morningstar, koji je rekao da su do te računice došli tako što su uzeli u obzir da će Fajzer napraviti milijardu doza vakcine i da će ona biti odobrena planetarno, u prvom delu naredne godine.

Pretpostavka je da će farmaceutski div iz SAD vladi te zemlje naplatiti 39 dolara za dve doze vakcine, na osnovu ugovora koji imaju, dok će pravljenje vakcine koštati 15 dolara. Čitav proces je prilično zahtevan, budući da Fajzerova vakcina mora da se čuva na -70 stepeni, a brojne bolnice nemaju adekvatne frižidere.

Konover, iz firme Morningstar, kaže da će profita nesumnjivo biti, ali da treba imati u vidu da će biti i troškova, posebno kada je reč o distribuciji. Vlada SAD je dogovorila s Fajzerom da u prvoj turi vakcina od 100 miliona doza plati 1,95 milijardi dolara, za one kojima će vakcinacija biti besplatna.

Zaključak je da ove vakcine u načelu koštaju manje nego "brendirani lekovi", a Njujork Tajms je pisao da su one prilično jeftine, s obzirom na to koliko vrede. U proseku koštaju 50 dolara.

Video: Vučić: Obezbedili smo 1,8 miliona doza vakcine, u Srbiju dolaze pre kraja devembra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    14. novembar 2020 | 09:26

    Ako ce Pfizer vakcina biti dostupna u prvom kvartalu 2021godine, cija to vakcina dolazi u Srbiju u Novembru 2020 .

  • Mlj1228

    14. novembar 2020 | 10:03

    Sve je to igra farmacuetsko-laboratoriske mafije! Virus je stvoren u laboratorijama kao i "anti-dot", jer za mene ovo nije vakcina već serum, koji je rađen u isto vreme! Prvo su počeli od Kine, kako bi joj uništili ekonomiju, ali se nisu nadali da će se tako brzo proširiti i kod njih, odnosno po celom svetu, što im u neku ruku i odgovara! Stari i siromašni su na prvom mestu, jer je kod njih pravilo, "nemaš para nisi bolestan", a zatim ostali! Kako to da su Boris Džonson i Tramp izlečeni za nepunih 10 dana bez ikakvih posledica , a pojedini umiru za samo nedelju dana???!! Zaključite sami!

  • Срб

    14. novembar 2020 | 10:19

    Па вакцина постоји од кад и вирус Упоредо је прављена Ово су игре без граница А ви који кажете да је добро што је вакцина обавезна па шта се плашите оних који је неће примити Па ви сте вакцинисани и заштићени

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>