• 4

EU beleži pad od 4,3 odsto: Najgore je u ovoj zemlji, izgubljeno više od milion radnih mesta

Posle Španije, najgore su prošli Portugal i Rumunija

  • 4
Nekada najposećeniji gradovi Evrope sada imaju znatno manje turista

Foto: Tanjug/AP

Kada govorimo o trećem kvartalu tekuće godine, koji je trajao od jula do kraja septembra, ocena Eurostata je da je EU pala 4,3 odsto, u odnosu na isti period 2019.

Podsećamo, krajem oktobra data je proocena o padu od 3,9 procenata.

Ipak, aktivnosti su značajno oslabile, a posebno u Španiji gde se oseća najdublji pad (8,7%). Ta zemlja je od početka pandemije ostala bez više od milion radnih mesta.

Takođe je izmenjena i procena Eurostata za zonu evra: sada se govori o 4,4-postotnom padu aktivnosti, što je snažnije za 0,1 postotni bod, u poređenju s prošlim ciframa.

Ma koliko ovi brojevi delovali loše, zapravo su signal da se ekonomija Unije oporavlja, budući da je u periodu od aprila do juna (2. kvartal) zabeležen rekordni pad - 13,9 odsto u EU i 14,8 u Evrozoni.

Eurostat je za ovu analizu uzeo podatke 19 zemalja, budući da je samo njima raspolagao, a informacije vezane za stanje u Hrvatskoj, Estoniji, Irskoj, Grčkoj, Luksemburgu i Sloveniji - nisu im bile dostupne.

Posle Španije, najgore su prošli Portugal i Rumunija.

Video: Đerlek odgovorio šta koči donošenje novih mera

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pista

    Sta nas briga za EU I njihov ekonomski pad bitno da smo mi najbolji najjaci u Evropi a za region I da ne pricamo lideri ,tigar razvoja, lokomotiva (doduse parna) tako da drz te se dobro Evropljani saranicemo vas ekonomijom I industrijom.

  • Maki

    Uskoro ce svi kod nas da dolaze da rade po fabrikama! Nama plate samo skacu, turizam se razvija, ugostiteljstvo....

  • Super Slavko

    To je sve posledica nesposobnosti drzavne uprave, nije bitna Spanija, tako je u svim zemljama. Ovo je ratno stanke i u tom slucaju drzava mora da teaguje a to znači: smanjoti budzet za vojsku za 50%, ukinuti bar 50% poreza a ostalih 50% drastično smanjoti ( doprinosi, akcize, pdv...) drastično ( barv75% smanjiti administraciju) a to znači razni savetnici, pomoćnici i sl. Da ne smanjuku sdministraciju koja radi ( šalteri, referenti...) sledećih 5 godina smanjenje plata sbim poslanicima, odbornicima, ministrima i to za bajmanke 40 %.... E TO SU MERE

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke