• 0

Japan izašao iz recesije, potrošnja skočila nakon rekordnog pada

Uprkos korona krizi, poslovne aktivnosti su se pokrenule u Japanu, a podsećamo, u periodu od marta do juna bile su potonule rekordnih 28,8 posto

  • 0
Japan

Foto: Pixabay/Tokio

Ova kriza bila je razarajuća za sve svetske zemlje, pa i one najrazvijenije. Tako se desilo da Australija posle nekoliko decenija potone u recesiju, prognoze centralnih banaka jakih evropskih zemalja takođe nisu mnogo ohrabrujuće, ali su se neke privrede izborile za "bolji plasman".

Kina, recimo, u kojoj je sve počelo krajem 2019, verovatno će biti jedina velika ekonomija koja će do kraja godine zabeležiti rast, a s druge strane, Japan koji je bio potonuo u recesiju - napustila je tu negativnu fazu.

Naime, japanska ekonomija je porasla u periodu od jula do oktobra i to 21,4 odsto, u odnosu na isti period 2019. To znači da je ova zemlja izašla iz dvanaestomesečne recesije.

Uprkos korona krizi, poslovne aktivnosti su se pokrenule u Japanu, a podsećamo, u periodu od marta do juna bile su potonule rekordnih 28,8 posto.

Ipak, krajem jula potrošnja je počela da raste i tako je bilo do oktobra: u tom intervalu je skočila 4,7 odsto, u poređenju s prethodnim tromesečjem, kada je pala čak 8,1%. Ono što je loša vest, jeste da kompanije ulažu manje, za 3,4 odsto, drugi kvartal zaredom.

Treba pomenuti, međutim, da na poljuljanu ekonomiju u Japanu nije uticala samo kovid-19 kriza, već i podizanje stope PDV-a u septembru 2019. godine, s 8 na 10 odsto.

Video: Svet i Evropa su gladni automobilskih guma, a Japanci će ih hraniti iz Srbije

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke