• 2

Potpisani prvi ugovori, 5.500 ruralnih domaćinstava dobija bolji internet

Projekat zajedničke izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima, u prvoj fazi uključuje ukupno 600 naselja sa oko 90.000 domaćinstava, a planirano je da bude završen u 2022. godini

  • 2
Internet, tehnologija, mreža Foto: Shutterstock

- Izgradnja širokopojasne mreže u ruralnim područjima od ključnog je značaja za uključivanje svih građana Srbije u digitalno društvo - izjavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, posle potpisavanja prvih ugovora sa operatorima za ovaj posao.

Realizacijom prvih ugovora brži i stabilni internet dobiće 5.500 domaćinstava u 34 naselja iz Novog Pazara, Prijepolja, Gornjeg Milanovca, Vladičinog Hana, Knjaževca, Valjeva, Loznice. Ljubovije i Bačke Topole, saopštilo je Ministarstvo.

- To znači da će na hiljade mladih dobiti mogućnost savremenog obrazovanja, dok će privrednici u tim područjima moći bolje i uspešnije da posluju. Ovaj projekat omogućava i razvoj preduzetništva u oblasti poljoprivrede, usluga, domaćeg turizma, kulturne baštine - izjavila je Matićeva.

Ugovori potpisani sa predstavnicima "Telekom Srbija", "Orion Telekom", "SBB" i "Sat trakt", rezultat su prvog u nizu javnih poziva operatorima koji je trajao do kraja septembra. Operatori se tada nisu prijavili za uvođenje širokopojasne mreže u 15 naselja.

- Postoje naselja za koje operatori nisu zainteresovani čak ni uz finansijsku podršku države, tako da ćemo i za ta naselja i za te porodice obezbediti internet i šansu za normalan život u digitalnoj budućnosti - rekla je ministarka.

Projekat zajedničke izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima, u prvoj fazi uključuje ukupno 600 naselja sa oko 90.000 domaćinstava, a planirano je da bude završen u 2022. godini.

Video: Ovo je najbolji način da izbegnete onlajn sastanak i vratite se u krevet

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mitar

    20. novembar 2020 | 15:02

    U ovom momentu, ovo je jako vazno za srpskog seljaka..puna podrska

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>