• 0

Jedna dobra vest usred korone: Praznična večera je najjeftinija u poslednjih 10 godina

Dan zahvalnosti ove godine "pada" 26. novembra, ali će ga Amerikanci po svoj prilici proslaviti mnogo skromnije nego inače...

  • 0
ćurka

Foto: Unsplash

Ova godina je po mnogo čemu drugačija od prethodnih i svakako specifična, jer nije reč o klasičnoj ekonomskoj krizi, kao što je bio slučaj 2009. godine. Najpre je nastupila zdravstvena kriza, koja i dalje traje, a koja je sa sobom "povukla" finansije u raznim sektorima i domaćinstvima.

U 2020. je sve mnogo skromnije, a takva će biti i čuvena američka večera na Dan zahvalnosti. Ove godine taj praznik se obeležava 26. novembra, i tada se tradicionalno sprema ćurka.

Iako pandemija menja način na koji će mnogi ljudi proslaviti Dan zahvalnosti ove godine, evo jedne promene na kojoj bi mogli biti zahvalni: troškovi za kupovinu ćurke i ostalih priloga za porodičnu večeru - najniži su u poslednjih 10 godina.

To pokazuje najnovije istraživanje udruženja "American Farm Bureau", koje navodi prosečne troškove nekoliko jela koja se tradicionalno služe na Dan zahvalnosti, svakog novembra. Na spisku za kupovinu su optimalna količina ćuretine, zatim slatki krompir, kiflice sa puterom, grašak, brusnice, povrće, pita od bundeve sa šlagom, kafa i mleko - a sve to za nekih desetoro ljudi koji se okupe, u proseku.

Ovogodišnja gozba bi trebalo da košta oko 46,90 dolara, odnosno čak 5 dolara manje po tanjiru, što je za 2,01 dolar jeftinije od prošlogodišnjeg proseka koji je iznosio 48,91 dolar. Ovo je najjeftiniji spisak za kupovinu još od 2010. godine, a caka je u tome što cena ćurke blago opada, ali je i treba manje količinski.

Sve se događa i zato što Amerikanci ovog novembra ne osećaju mnogo taj praznični duh, a zdravstveni centri nalažu da se izbegava druženje po kućama za praznik, odnosno da se posećuju prijatelji i šira rodbina. Porodice koje su nekada organizovale večere za deset ili 15 ljudi, sada bi mogle da ugoste dvoje ili troje.

Istraživanje pokazuje da je ćurka ove godine jeftinija za oko 7 odsto, pa bi meso težine 7 kilograma moglo da košta nepunih 20 dolara u 2020. godini. Slatki krompir je jeftiniji za oko 31 cent, a šlag za 34 centa. Ali će gurmani zato morati da izdvoje malo više za kiflice (13 centi) i za bundevaru (7 centi).

Video: Naša sećanja, naši ukusi, naši proizvodi, naša Srbija: Ovo je čuvarkuća garancija kvaliteta

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke