• 2

Najbogatiji direktori zarađuju i 10.000 puta više od svojih radnika. Da li će jaz biti manji u 2021?

Poreska politika u SAD bi mogla da se promeni sada, kada je Džo Bajden izabran za novog predsednika, a San Francisko je već glasno "prozvao" prebogate direktore

  • 2
Elon Musk, Ilon Mask

Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

U San Francisku vlada "ekstremna, šokantna nejednakost", piše Gardijan.

S jedne strane su "obični radnici", koji svaki dan na putu do posla prolaze pored velelepnih vila milijardera iz ovog grada, inače direktora najvećih tehnoloških kompanija na svetu.

Bajdenova pobeda na američkim izborima 2020. bi velikom delu stanovništva, možda, mogla doneti neki vid "pravde", jer je ovaj Amerikanac obećao bolju poresku politiku, odnosno veće takse za bogataše. Finansijski centar severnog dela Kalifornije prvi je na "meti", jer se tu nalaze brojne gigantske firme.

Glasači iz San Franciska podržali su novi zakon koji podrazumeva dodatnih 0,1% poreza za kompanije koje plaćaju svog direktora više od 100 puta u odnosu na medijalnu zaradu, koju prima njihova radna snaga.

Dodatak se povećava za 0,1 procentni poen, sve do maksimuma koji iznosi 0,6%. Mnoge od najvećih i najpoznatijih američkih kompanija lako se uklapaju u najviši nivo ovog povećanja. Naime, Ilon Mask, izvršni direktor Tesle i treći najbogatiji čovek na svetu, prošle godine je zaradio 595 miliona dolara.

To je maltene 10.000 puta više od medijane u firmi, koja iznosi malo manje od 60.000 dolara godišnje. Rezultat nakon ove godine bi mogao biti još frapantniji, budući da je kompanija Tesla značajno profitirala tokom aktuelne krize. Međutim, tu su i ostala slavna imena.

Tim Kuk (Epl) je u 2019. bio plaćen 134 miliona dolara, a to je 2.300 puta više od medijane, koja u ovoj velikoj kompaniji iznosi 57.600 dolara. Sundar Pičai (Gugl) je prošle godine zaradio 86 miliona dolara, a jaz između njegove plate i medijalne zarade nije toliko dramatičan.

Tamo je medijana 246.804 dolara, što znači da je "samo" 350 puta manja od plate čelnika kompanije. Sve u svemu, nivo direktorskih plata u SAD porastao je za 940 odsto, računajući od 1978. godine. Sa druge strane, plate radnika su u poslednje 42 godine, uvećane svega 12 procenata.

Procenjuje se da će novi zakon o porezu San Francisku doneti dodatnih 60 do 140 miliona dolara godišnje, a taj prihod biće potrošen na poboljšanje stambenog zbrinjavanja i pružanje zdravstvene zaštite najsiromašnijim stanovnicima grada.

Novi zakon, koji stupa na snagu 2021. godine, podrazumeva naplatu poreza od svih kompanija koje posluju u gradu, a ne samo od onih sa sedištem u njemu. Odnos zarada računa se kroz poređenje plate generalnog direktora sa medijanom radnika u gradu, a ne širom sveta.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>