• 1

Toyo Tire dobija 41 milion evra državne pomoći, fabrika u Inđiji sve bliža

Investitor se obavezuje da ne smanjuje broj zaposlenih na neodređeno vreme

  • 1
Toyo Tires

Foto: Shutterstock

Državna pomoć za realizaciju investicionog projekta Toyo Tire Serbia od 41 milion evra usklađena je sa pravilima, konstatovala je Komisija za kontrolu državne pomoći (KKDP).

Kako se navodi u dokumentu objavljenom na internet stranici KKDP, sredstva i podsticaji za ovu investiciju u Inđiji će biti dodeljena preko Ministarstva privrede, a Vlada Srbije za to je dala saglasnost.

Dodela sredstava podsticaja od 41 miliona evra radi podrške za realizaciju investicije izgradnje i opremanja fabrike za proizvodnju guma na teritoriji opštine Inđija gde će do kraja 2023. godine biti zaposleno najmanje 523 novih radnika na neodređeno vreme.

Za investiciju u Inđiji Toyo Tire Serbia prethodno je dobila i subvenciju od tri miliona evra kroz dodeljivanje 637.455 kvadratnih metara državnog zemljišta bez naknade.

Ukupna investiicija je Toyo Tire Serbia je 382,7 miliona evra a najmanje četvrtina ulaganja mora biti finansirano iz sredstava koja ne sadrže bilo kakvu državnu pomoć.

Obaveza je da se novootvorena radna mesta povezana sa investicijom kao i investicija zadrže na teritoriji Inđije najmanje pet godina od dana završetka investicionog projekta.

Investitor se obavezuje da ne smanjuje broj zaposlenih na neodređeno vreme ispod 526 u periodu pet godina od dana završetka investicije. Toyo Tire Corporation se razvija od 1945. godine, a bavi se proizvodnjom guma uz 7 fabrika i u četiri fabrike automobilskih delova dok u korporaciji radi 12,8 hiljada radnika.

Proizvodnja guma Toyo, Nitio i Silverston čini 85 odsto ukupne prodaje kompanije Toyo, a grinfild investicija u Srbiji biće centar za proizvodnju pet miliona guma godišnje za evropsko i tržište Rusije.

Video: Svet i Evropa su gladni automobilskih guma, a Japanci će ih hraniti iz Srbije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    24. novembar 2020 | 14:30

    Pa ako je svet gladan guma i ako su tako jaka firma zašta im treba POMOĆ ???? Sa tim milionima što im pomažete mogla je srbija sama da otvori firmu. Nego opet neko pranje para i otimačina od ljudi. Kao i Air Srbija tolike pare pojela pomoći i opet problem. Dkole više sakaćenje ovog jadnog naroda. Izgleda dok se nedigne kuka i motika ništa što bi rekli stari ljudi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>