• 0

Kriza pogodila i prekogranični šoping u BiH, gubici veći od 30 miliona evra

Kupci iz susednih zemalja Bosne i Hercegovine godinama unazad odlaze u tu zemlju radi kupovine, a sve zbog nižih cena i povraćaja PDV-a

  • 0
hrana, kupovina, račun

Foto: Pixabay

Prekogranični šoping u Bosni i Hercegovini ove godine nije dao naročite rezultate zbog zatvaranja granica, a usled pandemije izazvane virusom korona, pišu lokalni mediji.

Naime, državljani susednih zemalja, a posebno Hrvati, tradicionalno su proteklih godina odlazili u BiH radi kupovine robe široke potrošnje, uglavnom u supermarketima i trgovačkim centrima uz granicu. Kupovali su maltene sve, od hrane do nameštaja i građevinskog materijala.

Razlog za to su niže cene u BiH, kao i povraćaj PDV-a, tako da su kupci značajno štedeli i nije im bilo mrsko da prelaze granicu samo radi kupovine. Ova praksa bi trebalo da se nastavi u narednim godinama, ali je ova bila prilično loša, zbog restrikcija uvedenih zbog kovida-19.

Zanimljivo je ovo poređenje: broj zahteva za povraćaj PDV-a iznosio je 193.012 tokom deset meseci 2020, dok je samo u prvih šest meseci 2019. taj broj bio 192.459. Pritom, treba imati u vidu da je pandemija nastupila sredinom marta.

- Od januara do oktobra 2020. ukupna vrednost robe kupljene u BiH, i iznete van njenih granica, bila je 29,35 miliona evra, dok je PDV iznosio 4,26 miliona evra - rekao je Ratko Kovačević, šef za odnose s javnošću Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

S druge strane, u prvoj polovini prošle godine građani iz susednih zemalja BiH, u toj zemlji su kupovali robu u vrednosti od skoro 30,9 miliona evra. Najviše zahteva za povraćaj PDV-a u 2020. podneli su građani Hrvatske i Srbije, a zanimljivo je da u BiH svako malo dolaze i Slovenci radi šopinga.

Kako biste dodatno sagledali posledice korona krize, treba reći i ovo. Tokom 11 meseci 2019. strani državljani su podneli čak 396.574 zahteva za povraćaj PDV-a u BiH, u iznosu od 9,2 miliona evra. Vrednost robe koju su izneli u tom periodu iznosila je 63,3 miliona evra.

Kako dalje navode tamošnji mediji, gubici su veći od 60 miliona KM (30,67 miliona evra), a tom iznosu treba dodati i novac potrošen na cigarete, alkohol i gorivo, koji ne podležu povraćaju PDV-a, kao i onaj potrošen na robu s pijaca, gde se ne izdaje fiskalni račun.

Video: Kasirke, magacioneri, dostavljači - oni su naši tihi heroji

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke