• 0
 ≫ 

Kriza pogodila i prekogranični šoping u BiH, gubici veći od 30 miliona evra

 ≫ 

Kupci iz susednih zemalja Bosne i Hercegovine godinama unazad odlaze u tu zemlju radi kupovine, a sve zbog nižih cena i povraćaja PDV-a

  • 0
hrana, kupovina, račun

Foto: Pixabay

Prekogranični šoping u Bosni i Hercegovini ove godine nije dao naročite rezultate zbog zatvaranja granica, a usled pandemije izazvane virusom korona, pišu lokalni mediji.

Naime, državljani susednih zemalja, a posebno Hrvati, tradicionalno su proteklih godina odlazili u BiH radi kupovine robe široke potrošnje, uglavnom u supermarketima i trgovačkim centrima uz granicu. Kupovali su maltene sve, od hrane do nameštaja i građevinskog materijala.

Razlog za to su niže cene u BiH, kao i povraćaj PDV-a, tako da su kupci značajno štedeli i nije im bilo mrsko da prelaze granicu samo radi kupovine. Ova praksa bi trebalo da se nastavi u narednim godinama, ali je ova bila prilično loša, zbog restrikcija uvedenih zbog kovida-19.

Zanimljivo je ovo poređenje: broj zahteva za povraćaj PDV-a iznosio je 193.012 tokom deset meseci 2020, dok je samo u prvih šest meseci 2019. taj broj bio 192.459. Pritom, treba imati u vidu da je pandemija nastupila sredinom marta.

- Od januara do oktobra 2020. ukupna vrednost robe kupljene u BiH, i iznete van njenih granica, bila je 29,35 miliona evra, dok je PDV iznosio 4,26 miliona evra - rekao je Ratko Kovačević, šef za odnose s javnošću Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

S druge strane, u prvoj polovini prošle godine građani iz susednih zemalja BiH, u toj zemlji su kupovali robu u vrednosti od skoro 30,9 miliona evra. Najviše zahteva za povraćaj PDV-a u 2020. podneli su građani Hrvatske i Srbije, a zanimljivo je da u BiH svako malo dolaze i Slovenci radi šopinga.

Kako biste dodatno sagledali posledice korona krize, treba reći i ovo. Tokom 11 meseci 2019. strani državljani su podneli čak 396.574 zahteva za povraćaj PDV-a u BiH, u iznosu od 9,2 miliona evra. Vrednost robe koju su izneli u tom periodu iznosila je 63,3 miliona evra.

Kako dalje navode tamošnji mediji, gubici su veći od 60 miliona KM (30,67 miliona evra), a tom iznosu treba dodati i novac potrošen na cigarete, alkohol i gorivo, koji ne podležu povraćaju PDV-a, kao i onaj potrošen na robu s pijaca, gde se ne izdaje fiskalni račun.

Video: Kasirke, magacioneri, dostavljači - oni su naši tihi heroji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>