• 0

Turbine od 250 metara, snagom vetra do struje za milione: Gradi se najveći vetropark u okeanu

Projekat će osigurati i radna mesta, neophodna nakon otpuštanja tokom pandemije korona virusa

  • 0
offshore wind farm, Vetrenjace na moru, more

Foto: Profimedia

Britansko preduzeće SSE i norveška naftna kompanija Ekvinor doneli su odluku da investiraju 8 milijardi dolara u prve dve faze izgradnje vetroparka Dodžer banke. Kroz ovaj projekat trebalo bi da nikne najveća svetska farma vetra.

- Zajedno uzete, prve dve faze predstavljaju najveći projekat u ovom domenu koji je ikada finansiran - kažu iz SSE.

Oni dodaju da će ova investicija pogurati takozvani, zeleni oporavak nakon pandemije Korona virusa. Na prve dve faze projekta će se raditi narednih pet godina, što će stvoriti nova radna mesta i pogurati lokalnu ekonomiju.

Konstrukciju kapaciteta od 2,4 gigavata koja niče u Sevrnom moru finansiraće grupa od 29 banaka i tri kreditne agencije.

Prva faza, 1,2 gigavata, trebalo bi da startuje 2023. godine, a sledeća samo godinu dana kasnije. Svaka faza bi stvarala 6 teravat sati električne energije godišnje.

Wind power station, vetrenjače za proizvodnju struje

Foto: Pixabay

Treća faza planirana je za 2026. godinu, kada bi Dodžer banka trebalo da proizvodi električnu energiju za pet odsto potreba Britanaca, odnosno za snabdevanje 6 miliona domaćinstava.

Britanija je trenutno najveće svetsko tržište energije proizvedene u vetroelektranama na moru, a do 2030. planira da uz pomoć te tehnologije proizvodi trećinu električne energije.

Video: Siniša Mali o izgradnji metroa u Beogradu: Projekar je postao deo programa Srbija 2020-25

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>