• 10
 ≫ 

Kako je Đoković pomogao Bosanskim piramidama da zarade novac

 ≫ 

"Dođite da vidite Bosanske piramide, pa onda sudite", kaže srpski teniser, koji ovo lekovito područje posećuje zbog čistog vazduha

  • 10
Novak Đoković u poseti Bosanskim piramidama

Foto: E.M/Klix.ba

Naš proslavljeni teniski as Novak Đoković je letos, i onda ponovo polovinom oktobra, posetio čuvene Bosanske piramide, kako bi, kaže, "udahnuo kiseonik".

Novak kaže da ga te geološke formacije, smeštene nadomak mesta Visoko u BiH, regenerišu svaki put kada ih poseti, a njegovo prisustvo u tom delu ove susedne zemlje - očigledno je "regenerisalo biznis".

Kako piše BorneoBulletin, "sa padinama prekrivenim drvećem koje se uzdižu do šiljatog vrha, planina koja gleda na Visoko podseća na bilo koji drugi, obični brežuljak u balkanskoj državi. Pa ipak, hiljade godišnjih posetilaca - uključujući zvezde visokog profila poput srpskog teniskog šampiona Novaka Đokovića - to ne vide tako".

Uprkos naporima naučnika da ospore tvrdnje, veliki broj ljudi još uvek veruje da je ovo brdo "drevna piramida koju je čovek stvorio", i da ima magičnu lekovitu moć.

Đoković je ovo mesto nazvao "raj na zemlji", i više puta rekao: "Dođite da vidite Bosanske piramide, pa onda sudite. Što se tiče moje oblasti, pozvao bih sve sportiste da dođu i provedu neko vreme u tunelima, koji su vrlo delotvorni na uvećanje kiseonika u plućima".

U planini se danas nalazi taj "kontroverzni" park piramida, delo Semira Osmanagića, šezdesetogodišnjeg samozvanog istraživača koji je 2005. godine "otkrio" vredno nalazište, neposredno ispred Sarajeva.

Ipak, evropski arheolozi su 2006. osudili podršku vlasti BiH ovom mestu koje, kako su naveli, "nema šta da traži u svetu prave nauke". Đoković, mnogi drugi sportisti i turisti, međutim, nisu saglasni sa tim stavom.

- Početak sezone bio je katastrofalan, ali otkako je Đoković ovde, krenulo je nabolje - rekao je Nermin Alihodžić (47), koji turistima prodaje šarene figure mini-piramide i komade kvarca.

Iako je vlada BiH prestala da podržava park pre više od jedne decenije, lokalne vlasti pomogle su u finansiranju izgradnje puteva, parkirališta i druge infrastrukture za podsticanje turista.

Ulaznica za park piramida košta 5 evra, a takođe uključuje pristup podzemnoj mreži tunela, za koju Osmanagić tvrdi da emituju lekovite elektromagnetne talase. U obilasku parka, on odvodi grupe u sobe, podstičući ih da se rukama drže za glatku stenu i osećaju kako se "energija" diže.

Prema njihovim rečima, turista je sve više, ovaj kraj je zaživeo i počeo da zarađuje. Neki posetioci dolaze svake subote, kako bi obilazili tunele između 40 minuta i sat vremena.

Video: Nemci napravili novo čudo za Ginisa, prozori na piramidi zadivili svet

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    28. novembar 2020 | 17:28

    Bolje da je promovisao Rtanj i srpsku piramidu.

  • NLO

    28. novembar 2020 | 15:09

    Ispat će da se i Isus na kraju rodio u Visokom a ne u Izraelu...namazani Bosanci

  • Cika Velja

    28. novembar 2020 | 15:12

    Kod Bosnjaka ako dzamija nije lekovita,onda nista nije lekovito,pa se spram toga ovako i ponasaju???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>