• 0
 ≫ 

Propali pregovori o proizvodnji nafte: Rusija želi veće količine, Saudijci traže produženje mere

 ≫ 

Svetska potražnja za naftom i dalje je smanjena zbog pandemije, ali Rusi žele da se proizvodnja uveća za po pola miliona barela svakog meseca

  • 0
Nafta, naftna platforma, bušotina, rafinerija

Foto: Shutterstock

Pregovori o politici proizvodnje nafte za 2021. godinu između OPEK-a i bloka koji predvodi Rusija, odloženi su za četvrtak, jer ključni akteri još nisu usaglasili stavove o tome kolike količine nafte bi trebalo da se proizvedu u periodu smanjene globalne potražnje izazvane pandemijom, potvrđeno je Rojtersu iz tri nezavisna izvora.

Sastanak grupe OPEK+, u kojoj su članice OPEK-a, Rusija i drugi proizvođači nafte, trebalo je da se održi danas u 13 časova, po srednjoevropskom vremenu.

Tema sastanka je ukidanje mere o smanjenju proizvodnje nafte na dva miliona barela dnevno od januara 2021. godine, međutim, s obzirom da je svetska potražnja i dalje smanjena zbog pandemije, OPEK+ uz podršku Saudijske Arabije i uslovljavanje UAE - razmatra mogućnost da se ograničena proizvodnja nafte produži i nastavi i u prvim mesecima naredne godine.

Nakon neuspešnog pokušaja da se postigne sporazum o ovom pitanju, Rusija je predložila da OPEK+ počne od januara da povećava proizvodnju za po pola miliona barela svakog meseca.

Predstavnik Kremlja, Dmitrij Peskov, izjavio je da razlike u stavovima između OPEK-a i Rusije nisu tako velike kao što su bile na početku 2020. godine, kada je nesaglasje rezultiralo prekidom pregovora i talasom nekontrolisane proizvodnje nafte.

Ipak, Peskov je ukazao da ruski predsednik Vladimir Putin nema nameru da interveniše kod državnog vrha Saudijske Arabije pre samita OPEK+, iako je u prošlosti to činio i omogućio da se razlike u stavovima reše na način prihvatljiv za sve učesnike.

Video: Težak vam posao? A šta mislite kako je čistiti led sa mosta koji ide preko okeana

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>