• 7

Privreda zemlje iz našeg komšiluka pada rekordno. Kakav će biti oporavak u 2021. godini?

Kada je reč o Hrvatskoj, procenu rasta u narednoj godini agencija Fič je snizila sa 4,5 na 3,8 posto

  • 7
Lošinj, Hrvatska

Lošinj, Hrvatska / Foto: Wikimedia/Daniel Niederl

Agencija Fič očekuje da će hrvatska privreda ove godine pasti rekordnih devet odsto, budući da je drugi talas pandemije teško pogodio izvoz usluga i potrošnju domaćinstava uprkos opsežnom paketu mera podrške, ukupne vrednosti nešto veće od 10 odsto BDP-a te zemlje.

Investicioni kreditni rejting Hrvatske je ''BBB-'', uz stabilne izglede, uz očekivani postupni oporavak od korona krize, ali i problem ograničenih kapaciteta za korišćenje evropskog novca.

Rejting odražava snažne strukturne pokazatelje, uključujući viši razvoj ljudskih potencijala u poređenju sa zemljama sa sličnim rejtingom, te bolji sistem upravljanja i viši BDP po stanovniku.

Ograničavaju ga slabi potencijal rasta i visoki javni dug, ističe Fič.

Stabilna prognoza odražava ocenu agencije da će se privreda postupno oporaviti od posledica pandemije bez značajnih neravnoteža, i da će vlasti srednjoročno sprovesti fiskalnu konsolidaciju uz značajnu finansijsku podršku iz EU i fiskalnu štedljivost.

Procenu rasta u 2021. Fič je snizio sa 4,5 na 3,8 posto, očekujući slabiji povoljni uticaj oporavka i kontinuirano prigušenu potražnju u uslužnom sektoru. Očekuju, ipak, veća javna ulaganja, čiji će glavni pokretač biti projekti obnove Zagreba nakon zemljotresa.

Usvajanje evra podupreće rejting, ističu u Fiču, dodajući da bi u periodu od ulaska u ERM II do ulaska u evrozonu, mogli da podignu rejting Hrvatske za dva nivoa.

Video: Šef DFC u Beogradu: Došli smo ovde da ostanemo

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vu

    Za običan narod odraz ekonomske moći je u minimalnoj i prosečnoj zaradi. Mi kad u tome orestignemo Hrvate onda možemo da se hvalimo. Do tad treba da se pokrijemo ušima i radimo.

  • Zeljko

    Ma sta vas briga za komsiluk, vi imate najveci rast u Evropi, doduse Plata vam traje od prvog do petog, ali ste zato najaci......

  • Mario

    U Srbiji minimalna placa do proljeca 2000 eura jedna od naj jaci svertkih ekonomija u 2021.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke