• 0
 ≫ 

Ova zemlja srlja u propast: Zakon o jednokratnom porezu na bogatstvo treba da oporavi njen narod

 ≫ 

Argentina, koja ima treću najjaču ekonomiju u Latinskoj Americi, ulazi u treću godinu recesije, sa visokom inflacijom i rastom broja siromašnih

  • 0
Buenos Ajres Buenos Ajres / Foto: Unsplash

Kongres u Argentini odobrio je uvođenje zakona o jednokratnom porezu na bogatstvo, dok vlada pokušava da poveća prihode koji su snažno pogođeni pandemijom. Senatori su dali konačno odobrenje za tzv. Zakon o solidarnosti i vanrednim doprinosima, koji su već izglasali poslanici Donjeg doma parlamenta, sa 42 glasa za i 26 protiv.

Zakon propisuje jednokratni porez od najmanje dva odsto za pojedince koji imaju imovinu vrednosti veće od 2,01 miliona evra (200 miliona pezosa), a cilj vlade je da na taj način prikupi 3,04 milijarde evra. Senatorka iz vladajuće partije, Anabel Fernandez Sagasti, na tviteru je napisala da je zakon "vanredan", jer su i okolnosti takve.

"Moramo da pronađemo vezu između onih koji mogu najviše da doprinesu i onih kojima je pomoć najpotrebnija", naglasila je ona.

Prihod koji će na ovaj način biti ostvaren biće iskorišćen za kupovinu opreme i sredstava za borbu protiv pandemije, za pomoć malim i srednjim preduzećima, podršku siromašnim četvrtima i za razvoj domaćeg sektora prirodnog gasa. Zakon je, ipak, naišao na kritike konzervativnije opozicije.

Argentina, koja ima treću najjaču ekonomiju u Latinskoj Americi, ulazi u treću godinu recesije, sa visokom inflacijom i naglim porastom broja siromašnih.

Video: Kako će se finansirati Program mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>