• 0

Skok akcija od 970 odsto, trikovi sa karticama i ostali opasni finansijski saveti na Tik Toku

Istraživanja pokazuju da je 69 odsto korisnika Tik Toka staro između 13 i 24 godine

  • 0
TikTok, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Kupite nekoliko kreditnih kartica sa različitim datumima dospeća. Iskoristite limit na prvoj, pa uzmite drugu i sa njom otplatite dug, pa ponavljajte tako sa trećom, četvrtom, petom…u nedogled.

Ovo je samo jedan od apsurdnih i opasnih finansijskih saveta sa Tik Toka, koji, iako besmisleni, ljudima koji ih postave donose stotine hiljada pregleda.

Čovek koji je postavio ovaj savet kaže da mu je pao na pamet dok se pripremao da plati račune.

- Znam da to nije moguće, ali sam znao i da će ljudi pasti na to i pomisliti da može da upali - iskren je on.

Ove godine, dok pandemija korona virusa pravi haos u svetu, mladi su se za finansijske savete okrenuli upravo ovoj društvenoj mreži, a heštegovi koji se bave finansijskim pitanjima privukli su milione pogleda za samo nekoliko meseci.

Istraživanja pokazuju da je 69 odsto korisnika Tik Toka staro između 13 i 24 godine, a finansisjki saveti na ovoj aplikaciji mnogo su zanimljiviji nego što su u stvarnom svetu finansija, pa je mladima teško da razdvoje stvarne savete od lažnih.

Brzina kojom se ove informacije šire može da zavede mlade da poveruju u mogućnost zarade lakog novca i da savet sa berze menjaju za lajk, piše Biznis Insajder.

Za samo nekoliko meseci mnogi su dobili milione pratilaca samo zato što daju savete kako da se trguje akcijama na onlajn platformama. Oni često dalje upućuju ljude dakod njih  kupe i kurs trgovanja akcijama od nekoliko stotina dolara, ili da ih zaprate na drugim kanalima komunikacije.

Tako je jedan korisnik pozvao ostale da ga prate kako bi im dao savete za ulaganje nakon što je vrednost kompanije u koju je on uložio, navodno, na berzi skočila za 970 odsto.

Dobitnik na lotou,  bingo, pare, novac, evri, sreca, radost, zarada, dobitak Na Tik Toku ubeđuju mlade u brzu zaradu, Foto: Shutterstock

Ono što se stvarno dogodilo je da je kompanija sama prepravila vrednost svojih akcija sa jednog na 10 dolara, što je strategija koja ne menja njenu vrednost na berzi.

Tik Tok savetnik je u sledećem postu napisao da on nije stručnjak i da nije odgovoran ako neko posluša njegov savet. I dok je njegov prv post videlo 1,1, milion korisnika, drugi je primetilo jedva 31.500.

Ono što privlači mlade finansijskim temama na Tik Toku je njegova jednostavnost. Komplikovane finansijske teme poput poreza, ulaganja, penzija i slično objašnjene su u 60 sekundi, sa pozadinskom muzikom, filterima, šarenilom, pa čak i plesom.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>