• 0

Ako je verovati Doktoru bakru, svet je počeo da se oporavlja: Skočila cena najvažnijih materijala

Ova ruda je prvi indikator ekonomskog trenda u svetu, govorio je već srpski privrednik

  • 0
bakarne cevi

Foto: Pixabay

Nade u vakcine jačaju osećaj investitora i guraju ih da počnu da ulažu više na industrijske metale poput bakra i nikla. Veruju da će vakcine protiv koronavirusa i programi podsticaja podstaći procvat proizvodne aktivnosti kao deo globalnog ekonomskog preporoda.

Cene bakra porasle su na najviši nivo za skoro osam godina. Ruda gvožđa, glavni sastojak čelika, jedno je od sredstava sa najboljim učinkom u 2020. godini. Ostale sirovine, poput aluminijuma i cinka, dodale su otprilike 15% od kraja septembra i 40% ili više od sredine maja.

A akcije nekih od najvećih proizvođača metala, su u porastu, podstičući ostale akcije usko povezane sa ekonomskim rastom.

Industrijski metali su građevinske sirovine, ključni za izradu svega, od kuća do električnih automobila. Njihove cene su posebno osetljive na proizvodne aktivnosti u Kini, jer na tu zemlju otpada približno polovina svetske potražnje za bakrom i drugim materijalima.

Tamošnji oporavak brži od očekivanog izazvao je preokret u cenama, koje su poslednjih godina klonule zbog trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, čak i pre nego što su pandemijske blokade uvukle potražnju.

 

Crveni metal se često doživljava kao alarm za opšte stanje globalne ekonomije. O tome nam je u intervjuu govorio "kralj bakra" Milan Popović.

Cene bakra se u ekonomskim krugovima smatraju barometrom poverenja u globalnu ekonomiju zahvaljujući širokoj lepezi industrijske upotrebe tog metala.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>