• 0
 ≫ 

U Jadranu nestala "Inina" naftna platforma: Kažu da to nema štetnog uticaja na okolinu

 ≫ 

Sigurnost snabdevanja, kako kažu u toj kompaniji, nije ugrožena

  • 0
Nafta, naftna platforma, bušotina, rafinerija Naftna platforma / Foto: Pixabay

Olujni vetar i talasi na severnom Jadranu oštetili su "Ininu" nenastanjenu gasnu platformu "Ivana D", koja je prestala da šalje signal i ne vidi se s obližnje platforme "Ivana A", saopštila je "Ina".

"Ina" je navela da je usled jakog vetra i velikih talasa na severnom Jadranu tokom vikenda, u poslepodnevnim satima u subotu 5. decembra došlo do gubitka procesne komunikacije i navigacijskog sistema, a potom i vizuelnog kontakta s nenastanjenim eksploatacijskim odobalnim objektom Ivana D.

Reč je o, kako se navodi, monopodskom (na jednom stubu) satelitskom objektu bez posade, pomoću kojeg se proizvodi prirodni gas, prenosi Index.hr.

Iz kompanije je saopšteno da se prethodno automatski aktivirao sistem za isključivanje u nuždi, pa su zatvaranjem dubinskih sigurnosnih ventila gasne bušotine dovedene u sigurno stanje, dok je pritisak u gasovodu ostao stabilan.

Događaj, kako kažu, nije imao štetnog uticaja na okolinu.

Dodaju da su, u skladu sa propisima i zakonskim obavezama, o događaju pravovremeno obavestili sve nadležne organe.

U "Ini" navode da će se zbog izrazito lošeg vremena, tokom sledećih dana proizvodni proces na povezanim eksploatacijskim odobalnim objektima pratiti s većom pažnjom i da će preduzeti dodatne mere po potrebi.

Sigurnost snabdevanja, kako kažu u toj kompaniji, nije ugrožena i proizvodnja se na svim ostalim odobalnim eksploatacijskim objektima odvija po planu.

Dodatne informacije o stanju Ivane D prikupiće se čim vremenske prilike dopuste da se na siguran način pristupi lokaciji odobalnog eksploatacijskog objekta, dodaju u "Ini".

Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da je tokom vikenda dobijeno obaveštenje "Ine" o prekidu daljinskog nadzora i kontakta s gasnom platformom Ivana D u severnom Jadranu, navodeći i da je pilot Obalske straže potvrdio da taj objekt nije vidljiv na poziciji.

Posade na nastanjenim eksploatacijskim objektima Ivana A i Annamaria A nisu ugrožene, kažu u Ministarstvu.

Video: Naftaši se ubrzano digitalizuju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>