• 17

"Grešite ako mislite da je ova pandemija najgora. Čeka nas još gora, koja nema veze s virusom"

Bil Gejts aludira na klimatske promene i apeluje da će one doneti više smrtnih ishoda od kovida-19 u budućnosti

  • 17
Najuspešniji ljudi na svetu Bil Gejts / Foto: Tanjug/AP

Milijarder Bil Gejts igra jednu od vodećih uloga u borbi protiv virusa korona. Međutim, od rane faze pandemije, takođe je želeo da se usredsredi na još jednu "pandemiju", koja bi mogla prouzrokovati više smrtnih slučajeva od kovida-19, a to su klimatske promene.

Sada ide korak dalje i u nedavnoj objavi na svom blogu "Gates Notes", uverava nas da je vreme za stvaranje Nacionalnih instituta za inovacije. Osnivač Majkrosofta godinama unazad upozorava na efekat staklene bašte, i naglašava da moramo inovirati način na koji proizvodimo i skladištimo čistu električnu energiju, ili na koji uzgajamo hranu, krećemo se i grejemo.

Za to su potrebna ova tri faktora: domišljatost, finansije i fokus vlada širom sveta. Jedno konkretno rešenje koje milijarder predlaže je povećanje javnog finansiranja za istraživanje čiste energije.

Ustvari, on kao primer navodi šta se dešava u SAD. Objašnjava da savezna vlada njegove zemlje godišnje troši oko 7 milijardi dolara na istraživanje čiste energije, u poređenju sa više od 35 milijardi dolara godišnje koje daje za medicinska istraživanja.

- Stavljanje energije u ravnopravan položaj sa zdravljem bio bi ključni, prvi korak koji bi stvorio više od 370.000 radnih mesta i, istovremeno, promovisao agendu čiste energije - smatra Gejts.

Stvaranje nacionalnih instituta za inovacije

Pored povećanja javnog finansiranja, filantrop predlaže da se javno istraživanje o obnovljivoj energiji centralizuje u jednoj instituciji. Ovde ponovo uzima za primer SAD, jer u toj zemlji istraživanjem čistih goriva upravljaju kancelarije u odeljenjima za energetiku, transport i odbranu, pa čak i NASA.

Covid 19, korona virus, koronavirus, Planeta, ekologija, Zemlja Foto: Pixabay

Slično tome, odgovornost za istraživanje skladištenja energije raspoređena je u najmanje četiri kancelarije Odeljenja za energetiku. Ovo je najvažnija stvar koju Sjedinjene Države mogu učiniti ako žele da vode svet ka inovacijama koje će rešiti klimatske promene, navodi Amerikanac.

Takođe u svom obraćanju pominje Nacionalni institut zdravlja iz SAD (NIH) koji je, kako kaže, od 1980. pomogao otkrivanju više od 150 novih lekova, vakcina i novih upotreba starih medikamenata. Rad njegove fondacije, navodi dalje, jednostavno ne bi bio moguć bez napretka ove institucije.

Gejts objašnjava da je razlog za uspeh NIH-a to što ova institucija ima jasnu i specifičnu misiju, nepolitičke lidere i može da računa na snažnu podršku javnosti i zakonodavne vlasti.

Video: Koje sve teorije zavere prate virus Covid-19?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srki

    8. decembar 2020 | 15:12

    Uhapsite ovu spodobu!!! On je prvi govorio o koronavirusu jos 2016! On zna kako i odakle je pusten virus!!!! Hapsite dok nije kasno!!!

  • Kobra

    8. decembar 2020 | 15:08

    Bil Gejts,pokrovitelj i jedan od glavnih zagovornika ideje o tzv zlatnoj milijardi,cesto ne bez razloga okarakterisan kao najvece zlo danasnjice.Izigrava Baba Vangu,on prognozira,a u stvari samo kreira i realizuje zacrtano.

  • Strašno

    8. decembar 2020 | 15:30

    Jel ima još neko ko nemože da gleda ovog čoveka?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>