• 1

Srbija će definitivno imati najmanji pad BDP u Evropi. Najavljene i nove investicije

Očekuje se da će i u prvoj polovini 2021. biti nastavka borbe i sa virusom

  • 1
korona virus, koronavirus, kolaps, bankrot, cena,  grafikon pada, novac Foto: Shutterstock

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da sada već može da kaže da će Srbija ovu godinu završiti sa najmanjim padom BDP-a u Evropi od jedan odsto, kao i da će taj pad možda biti i manji.

Brnabić je, na onlajn konferenciji u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) povodom predstavljanja rezultata godišnjeg istraživanja ,rekla da je država nastojala u tome da se situacija usled pandemije drži pod kontrolom i da ne dođe, pre svega, do velikog pada zaposlenosti, ali i da se sačuva zdravstveni sistem.

- Danas sa velikom sigurnošću mogu da kažem da će Srbija ovu godinu završiti sa najboljim reuzultatima u Evropi i sa najmanjim padom, od minus jedan odsto BDP možda i nešto manje, ali i da ćemo zahvaljujcuhi svim merama moći to da nadoknadimo 2021. i da idemo 2022. u brzi rast - rekla je premijerka.

Navela je da se borba sa korona virusom i posledicama koje ostavlja nastavlja i da će tako biti i u prvoj polovini naredne godine.

- Očekujemo da će i u prvoj polovini 2021. biti nastavka borbe i sa virusom i posledicama i za ekonomiju i za privredu - rekla je Brnabić.

Krizni štab Ana Brnabić, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Zahvalila je predstavnicima AmChama, odnosno kompanijama što su zadržali zaposlene i svojim aktivnostima pomogli privredi u Srbiji i zdravstvenom sistemu, ali i drugim institucijama.

Takođe, ukazala je da se veliki deo onoga što je pokazalo njihovo istraživanje poklapa sa zacrtanim prioritetima vlade.

Brnabić je istakla da je veoma važno i korisno to što se radilo u prethodnom periodu na unapređenju elektronske uprave.

To nas je spasilo ove godine, naglasila je ona dodajući da će sada biti veći fokus na vladavini prava i zaštiti životne sredine.

To su dva glavna prioriteta, poručila je ona.

Predsednik AmCham-a Zoran Petrović istakao je da je problem virusa korona i globalni i lokalni, kao i da predstavlja veliki problem za zdravstveni sistem i državu, ali i na sve privrednike koji su sve vreme radili tako što im je na prvom mestu bilo da zaštite zdravlje zaposlenih.

foto Pixabay Borba sa virusom trajaće i u 2021. godini, foto Pixabay

Kako kaže, privrednici su položili težak ispit, ali brzo su organizovali posao tako da čuvaju zdravlje ljudi i reagovali na promene.

- Dosta smo uložili na elektronske kanale komunikacije, reorganizovali smo biznise tako da nastavimo sa radom uz prioritet očuvanja zdravlja - kazao je Petrović i dodao da je i država Srbija umnogome pomogla da rezultati ne budu tako loši kakvi su mogli biti.

Ističe da se Srbija po pomoći koja je data privredi i BDP-u ističe u Evropi i dodaje da je nivo podrške nešto iznad 10 odsto BDP.

Navodeći da je pandemija daleko od kraja, Petrović je kazao da će se efekti na većinu članica AmCham-a i sledeće godine biti najveća prepreka u poslovanju.

- Videli smo da je moguć i brz prelazak na onlajn komunikaciju državnih organa sa privredom u nekim slučajevima, ali neophodno je fokusirati se na ovakav prelazak kod svih administrativnih organa - naveo je Petrović.

Navodi da će privreda imati težak zadatak i u narednim mesecima, ali ističe da postoje šanse da zajedničkim radom sa državom nadoknade sve izgubljeno do kraja 2021. i da BDP bude i bolji.

- Fundamentalne reforme ne smemo da zanemarimo, a to je reforma pravosuđa, vladavina prava, što je i inače visoko na agendi Vlade Srbije - kazao je Petrović.

Ohrabrujuće je što više od polovine kompanija članica Američke privredne komore u Srbiji uprkos situaciji sa korona virusom očekuje povećanje obima poslovanja i rast, a dve trećine planira dodatno investiranje u narednoj godini.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hm

    9. decembar 2020 | 18:03

    BDP sve veci, a novcanik sve tanji. Tu nesto debelo nije u redu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>