• 0
 ≫ 

Sporni Boingov avion ponovo leti: Brazilska kompanija se prva okuražila

 ≫ 

"Gol" je naručio više od 100 letelica 737 Max, a sledeći na redu je "Amerikan erlajns"

  • 0
boing 737 Max

Boing 737 Max / Foto: Pixabay

Nakon 20 problematičnih meseci za Boingov model aviona 737 Max, koji je uzrokovao nesreće pa je stoga povučen, brazilska kompanija "Gol" je juče postala prvi avio-prevoznik koji ponovo prevozi putnike u toj letelici.

Podsećamo, nakon pada aviona 737 Max u prošlosti, poginulo je na stotine ljudi. Prva nesreća se dogodila u oktobru 2018, u Džakarti, kada je život izgubilo 189 putnika. Druga tragedija se desila u Etiopiji, u martu 2019, i tada je poginulo 157 ljudi za samo šest minuta.

Nakon provera koje su trajale skoro dve godine, ovaj model je ponovo u igri, spreman za komercijalne letove. Na dan 9. decembra let je realizovan na relaciji između brazilskih gradova Sao Paolo i Porto Alegre.

Brazilska regulatorna agencija za civilno vazduhoplovstvo, ANAC, ukinula je zabranu korišćenja aviona Boing 737 Max krajem novembra, nakon slične odluke koju je usvojila Američka savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo.

Obnova letova koji koriste ovaj tip aviona veoma je važna za američkog proizvođača, koji je model 737 Max pokušavao da vrati u upotrebu mnogo ranije. Prvobitni rok je bio kraj prošle godine.

Zanimljivo je da je "Gol" naručio više od 100 ovih letelica, a prema podacima, sledeća kompanija koja će ponuditi letove modelom 737 Max biće "Amerikan erlajns", i to već od 29. decembra tekuće godine.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>