• 56
 ≫ 

Važno za desetine hiljada radnika u Srbiji: Poslodavci ne smeju da vas otpuštaju do februara

 ≫ 

Postoji uslov za novi minimalac za turizam i ugostiteljstvo i on štiti radnike

  • 56
Korona virus, nezaposlenost Foto: Shutterstock

Privredni subjekti koji sada uzmi dodatni minimalac od države ne smeju da otpuste više od 10 odsto zaposlenih u periodu od dana stupanja na snagu uredbe zaključno sa 31.01. 2021, potvrđeno je za Telegraf Biznis. 

Naime, njima se praktično produžava mera zabrane otpuštanja koja je važila i prilikom prethodnih korona minimalaca. .

Privredni subjekt gubi pravo na korišćenje subvencije ukoliko smanji broj zaposlenih za više od 10% u periodu od dana stupanja na snagu ove uredbe zaključno sa 31. januarom 2021. godine, ne računajući zaposlene koji su sa privrednim subjektom zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre dana stupanja na snagu ove uredbe za period koji se završava od dana stupanja na snagu ove uredbe do 31. januara 2021. godine, odnosno ukoliko dodeljena bespovratna sredstva do 31. januara 2021. godine u potpunosti ili delimično ne iskoristi isključivo za zarade zaposlenih.

Inače, proveru ovog uslova za dodelu vršiće Ministarstvo finansija, o čemu će, u slučaju neispunjenja, obavestiti Ministarstvo, koje će, zahtevati povraćaj odobrenih bespovratnih sredstava od privrednog subjekta.

Šta ako vam daju otkaz?

Ukoliko se utvrdi da je privredni subjekt smanjio broj zaposlenih više od broja propisanog ili da je nenamenski koristio dodeljena bespovratna sredstva, privredni subjekt je dužan da, najkasnije u roku od 30 dana od dana prijema zahteva Ministarstva izvrši povraćaj iskorišćenih subvencija sa kamatom obračunatom po stopi po kojoj se vrši obračun kamate za kašnjenje u isplati poreskih obaveza, počev od dana kada je iskoristio sredstva do dana kada vrši povraćaj.

Podsdetimo, objavljen je i spisak od 12.037 preduzeća koja su ostvarila pravo na pomoć države u iznosu od 30.367 dinara po zaposlenom radniku, a zbog poteškoća u poslovanju izazvanih epidemijom koronavirusa.

Na spisku se nalaze firme iz oblasti ugostiteljske i turističke privrede.

Preduzećima će novac biti uplaćen na posebne namenske račune koje će Uprava za trezor otvoriti za ovu svrhu. Novac će moći da koriste do 15. februara sledeće godine, nakon ćega će namenski računi biti zatvoreni.

Podsećanja radi, u pitanju je sektorska podrška za 72.500 zaposlenih u turističkim agencijama, rentakar firmama, ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

Video: Čovek koji je pravio prvi domaći računar za Telegraf: CER 10 bio je početak jedne epohe

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pred

    10. decembar 2020 | 15:08

    Nigde niste napomenuli da sami preduzetnici, vlasnici nemaju pomoc, samo za zaposlene se dobija.

  • Dule

    10. decembar 2020 | 15:34

    A u februaru brze bolje ce dati i otkaz i to slobodno bez bilo kakvog problema, ova drzava ne znam kako je ekonomski tigar a ljudi ostaju svakodnevno bez posla i plate

  • Ivan

    10. decembar 2020 | 15:54

    Pa njima se opet neisplati da rade, odakle im pare za porez, racune, osnovna nabavka, samodoprinose koji su haos veliki!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>