• 56

Važno za desetine hiljada radnika u Srbiji: Poslodavci ne smeju da vas otpuštaju do februara

, Telegraf Biznis

Postoji uslov za novi minimalac za turizam i ugostiteljstvo i on štiti radnike

 • 56
Korona virus, nezaposlenost

Foto: Shutterstock

Privredni subjekti koji sada uzmi dodatni minimalac od države ne smeju da otpuste više od 10 odsto zaposlenih u periodu od dana stupanja na snagu uredbe zaključno sa 31.01. 2021, potvrđeno je za Telegraf Biznis. 

Naime, njima se praktično produžava mera zabrane otpuštanja koja je važila i prilikom prethodnih korona minimalaca. .

Privredni subjekt gubi pravo na korišćenje subvencije ukoliko smanji broj zaposlenih za više od 10% u periodu od dana stupanja na snagu ove uredbe zaključno sa 31. januarom 2021. godine, ne računajući zaposlene koji su sa privrednim subjektom zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre dana stupanja na snagu ove uredbe za period koji se završava od dana stupanja na snagu ove uredbe do 31. januara 2021. godine, odnosno ukoliko dodeljena bespovratna sredstva do 31. januara 2021. godine u potpunosti ili delimično ne iskoristi isključivo za zarade zaposlenih.

Inače, proveru ovog uslova za dodelu vršiće Ministarstvo finansija, o čemu će, u slučaju neispunjenja, obavestiti Ministarstvo, koje će, zahtevati povraćaj odobrenih bespovratnih sredstava od privrednog subjekta.

Šta ako vam daju otkaz?

Ukoliko se utvrdi da je privredni subjekt smanjio broj zaposlenih više od broja propisanog ili da je nenamenski koristio dodeljena bespovratna sredstva, privredni subjekt je dužan da, najkasnije u roku od 30 dana od dana prijema zahteva Ministarstva izvrši povraćaj iskorišćenih subvencija sa kamatom obračunatom po stopi po kojoj se vrši obračun kamate za kašnjenje u isplati poreskih obaveza, počev od dana kada je iskoristio sredstva do dana kada vrši povraćaj.

Podsdetimo, objavljen je i spisak od 12.037 preduzeća koja su ostvarila pravo na pomoć države u iznosu od 30.367 dinara po zaposlenom radniku, a zbog poteškoća u poslovanju izazvanih epidemijom koronavirusa.

Na spisku se nalaze firme iz oblasti ugostiteljske i turističke privrede.

Preduzećima će novac biti uplaćen na posebne namenske račune koje će Uprava za trezor otvoriti za ovu svrhu. Novac će moći da koriste do 15. februara sledeće godine, nakon ćega će namenski računi biti zatvoreni.

Podsećanja radi, u pitanju je sektorska podrška za 72.500 zaposlenih u turističkim agencijama, rentakar firmama, ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

Video: Čovek koji je pravio prvi domaći računar za Telegraf: CER 10 bio je početak jedne epohe

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Srki

  Dobih otkaz u Maxiju kao jedan i jedan... U poslesnjih sest meseci su gospoda otpustili mnogo radnika i menadzera koji su vredeli a unapredili cinkarose i neznali e koji kao i o i ne znaju da kazu ni dobar dan zaposlenima. Veliki direktori koji sede kuci ceo dan i pisu samo pretece e mailove... Oterase sve sto valja da bi ostvarili licne interese. Da hoce ovaj novi generalni da ih rastera i vrati pojedince

  6
  0

  Podelite komentar

 • Boža zemunac

  Znači u februaru noga u d...

  9
  1

  Podelite komentar

 • Lakrdija

  Što ne napišete o kakvoj se pomoći radi za ugostiteljski sektor??? Pomoć u vidu da istu dobijaju samo zaposleni, dok poslodavci ostaju uskraćeni za istu, a pri tome plaćaju doprinose po zakonskoj osnovi??? I onda kakva je to pomoć "gospodine" preCedniče (kako vas vaša glasačka telad oslovljavaju)???

  17
  2

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke