• 3

Pošta spremna za rat i vanredno stanje: Evo kako bi radili šalteri u ova dva slučaja

Pravilnik stupa na snagu za nedelju dana

 • 3
Poštar Proka pošta

Foto: Mateja Beljan

Ukoliko dođe do izbijanja rata ili proglašenja vanrednog stanja, Pošta Srbije dočekaće ga spremno, jer je upravo objavljen Pravilnik kojim se propisuje kako bi ova institucija radila u ova dva slučaja. 

U pitanju je Pravilnik o posebnim uslovima za obavljanje univerzalne poštanske usluge u slučaju vanredne situacije i ratnog stanja, čiji je cilj zaštita poštanske mreže javnog poštanskog operatora.

U slučaju da dođe do jedne od ove dve nedaće, Pošta će raditi u skladu sa privremeno izmenjenim načinom prijema, mestom i rokom uručenja poštanskih pošiljki, kao i sa smanjenim opsegom usluga. 

Pravilnikom se definiše radno vreme pošta, poslovnica poštanskih operatora i poštanskih centara, organizacija prijema, prerade, transporta i uručenja poštanskih pošiljaka, rokovi prenosa...

Tako da, radno vreme pošta koje posao obavljaju u dve smene, u slučaju rata ili vanrednog stanja ograničava se na jednu smenu. 

Takođe, radno vreme pošta koje posao obavljaju u jednoj smeni pet dana u nedelji, ograničava se na najmanje dva dana u nedelji. 

I na kraju, pošte koje rade manje od pet dana u nedelji, mogu se privremeno zatvoriti, dok traje ratno stanje.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Halo, Klenje!

  11. decembar 2020 | 18:18

  U macvanskom selu Klenje, upravnik poste vec godinama radi po sistemu kao da je uvedeno vanredno, ili ratno stanje. Posta je vecito zakljucana, a on sedi preko puta u zenskom frizerskom salonu, pije kafu i tracari sa zenama, kao da mu je tu ratni raspored. Vazno je samo da plata stize redovno, dok on zivi kao mali Bog, sa zavrsenom srednjom skolicom. Ima li ovo igde vise na svetu?

  5
  0

  Podelite komentar

 • Bgd

  11. decembar 2020 | 16:59

  A zasto se o tome razmislja???

  4
  0

  Podelite komentar

 • Buda

  11. decembar 2020 | 14:39

  Tek će tad da kradu pošiljke iz Kine.

  4
  1

  Podelite komentar